23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Obalna straža uhapsila muškarca koji je pokušao prijeći Atlantik u improviziranom “kotaču za hrčke”

kotac-za-hrcka – Foto: Screenshot Twitter / Flagler County Sheriff’s Office

Nevjerojatna priča s Floride: Američka obalna straža ponovno je uhapsila bivšeg profesionalnog sportaša, koji je pokušao prijeći Atlantik u improviziranom ‘plovilu’ kućne radinosti nalik kotaču ili kugli za hrčke.

Reza Baluchi (51) po četvrti put je pokušao otisnuti se na prekooceansko putovanje improviziranim plovilom na ljudski pogon. Riječ je o plovilu nalik kugli ili kotaču za hrčka s lopaticama, koje se pokreće tako da osoba unutar njega trči.

Baluchijevi prethodni pokušaji prelaska Atlantika nisu dobro prošli. Tokom prvog pokušaja morala ga je spašavati Obalna straža, koja ga je upozorila da se buduća putovanja mora otisnuti s pratećim plovilom. Međutim, Baluchi je više puta prekršio tu naredbu. U izjavi za Times 2021. godine objasnio je najam pratećeg broda preskup, navodi The Maritime Executive.

Posljednji pokušaj, kao i prethodna tri, završio je prilično brzo. Patrolni brod američke Obalne straže Valiant presreo je Baluchija na poziciji oko 70 milja od otoka Tybee. Baluchi je navodno vlastima rekao da je na putu za London te se opirao hapšenju, a navodno je prijetio samoubojstvom ako ga netko pokuša spriječiti u naumu. Kasnije je tvrdio da se na plovilu nalazi bomba koju će detonirati ako ga pokušaju uhapsiti. Njegove prijetnje su se nakon dva dana pokazale neistinitima, a Obalna straža upozorila je sportaša na približavanje uragana Idalia i ponovno mu naredila da napusti plovilo. Dan kasnije je uhićen te je 1. rujna prebačen u Miami Beach.

Baluchi je optužen za opiranje hapšenju i kršenje naredbe obalne straže. “Na temelju stanja plovila – koje se na površini održavalo pomoću žica i plutača – službenici USCG-a su utvrdili da se Baluchi otisnuo na očito nesigurno putovanje”, stoji u optužnici.

Prije nego što se upustio u ove improvizirane zanate, Baluchi je bio profesionalni biciklist i trkač na duge staze, poznat po svojim dobrotvornim trkama. Naveo je da će dio prihoda od dobrotvorne akcije njegovog pokušaja prelaska Atlantika biti doniran Obalnoj straži SAD-a, između ostalih.

Najčitanije