28 C
Kotor

Slušaj online radio

Dječija predstava “Tre sorele”

Tre sorele

Tivat – U subotu sa početkom u 18.00 časova u Đardinu JU Muzej i galerija Tivat dječija predstava “Tre sorele” nastala početkom ove godine. Osnova za scenario je istoimena priča preuzeta iz publikacije “Kotorske legendice”, u izdanju OJU Muzeji Kotor, upravo zato što pripada nematerijalnom kulturnom dobru Kotora i Boke Kotorske. Pripremljena je od strane 15 učenika III1 (danas IV1) odjeljenja Osnovne škole “Nikola Đurković” iz Radanovića koje vodi učitelj Radovan Rudović, a uz veliku pomoć roditelja ovih đaka.

“Tre sorele”, u izvođenju učenika iz Radanovića, predstavlja jedno malo drugačije viđenje svima dobro poznate legende o tri sestre, koje su bile zaljubljene u istog pomorca i uvenule čekajući ga. U predstavi nema mnogo tuge, plača, uzdisanja (pa ni smrti). Ukoliko dođete da je pogledate, vidjećete lijepe šjore i vešte, poslušati stare bokeške ćakule, poželjeti i vi malo pršuta i domaćeg vina “ne iz treće bačve, već iz prve” i kući otići punih džepova osmijeha. Jer – kako drugačije kada to rade djeca za djecu?

Sa ovom predstavom odjeljenje III1 učestvovalo je ove godine na školskom obilježavanju Dana porodice i u revijalnom programu 31. Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a krajem godine očekuje ih i učešće na 14. Festivalu dječijeg teatra u Baru.

JU Osnovna škola “Nikola Đurković” u Radanovićima osnovana je prije 72 godine i pohađa je 413 đake u matičnom, ali i područnom odjeljenju u Lastvi Grbaljskoj.

Očuvanje i promocija nematerijalnog kulturnog blaga Boke Kotorske i Crne Gore dio je nastavnog plana i programa, ali i brojnih vannastavnih aktivnosti koje škola organizuje tokom cijele školske godine. Promocija i pripremanje autohtonih lokalnih specijaliteta, podsticanje i razvoj preduzetništva kroz organizovanje bazara, posjete ustanovama kulture Kotora, ali i širom Crne Gore, te brojne školske sekcije samo su dio zajedničkih aktivnosti kolektiva, učenika i roditelja ove škole.

Najčitanije