16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove mjere: Obavezno nošenje maski u prodavnicama, apotekama, javnim ustanovama…

ijzcg

Do 12. avgusta zbog povećanog broja noovoboljelih donijete su, pored aktuelnih, dodatne epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa.

Jedna od novih mjera je nošenje zaštitne maske u svim ustanovama javne uprave, prodavnicama, apotekama i benzinskim stanicama…

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim djelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama.

“Naglašavamo da ukoliko navedene mjere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije u narednom periodu i nastavi se trend rasta indikatora obolijevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahtijeva za hospitalizaciju, uslijediće mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima. Da do toga ne bi došlo, uz uvjerenje da će se građani pridržavati postojećih i novih protivepidemijskih mjera potrebno je da one osobe koje se nisu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije to i učine, a ukoliko jesu prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje tri mjeseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65 godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima. Od ukupnog broja preminulih, 72 odsto su bile nevakcinisane osobe”, rekao je Galić.

Intenzitet aktivnosti virusa u populaciji u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama okruženja i Evrope je, kako je naveo, na visokom nivou, široka je prostorna rasprostranjenost sa akcentom na opštine južnog i centralnog regiona zemlje i trendom porasta epidemije sa dupliranjem broja novoregistrovanih slučajeva na dvonedeljnom nivou.

“Međutim, iako opterećene zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog Omikron soja u odnosu na prošlogodišnji Delta soj SARS-CoV-2 koji je bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hosptalizacije, kao što se i vidi na ovom slajdu. U Crnoj Gori se sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1.000 stanovnika, čime smo u predhodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom”.

Galić je rekao da će Institut pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere. On je kazao da su se sada stvorili uslovi da školski čas traje 45 minuta, ali da će se vidjeti u narednom periodu kako će se kretati sutuacija.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić kazao je da smo “ponovo u talasu kovid pandemije”.

“Ovaj talas ima neke svoje specifičnosti i karakteristike. Potencijal za zaražavanje ovog soja virusa je značajno veći nego kod prethodnih. Simptomi su, makar za sada, značajno blaži”, rekao je Omeragić.

Dodao je da nije značajno povećan broj hospitalizovanih i da se svi oboljeli rješavaju “na nivou primarne zdravstvene zaštite”.

“Ministarstvo zdravlja aktivno prati trenutnu situaciju, koordinira radom nadležnih institucija. Spremni smo da odgovorimo svim zahtjevima koje nameće ovaj novi talas pandemije. Bitno je napomenuti da su sve zdravstvene institucije maksimalno spremne da odrade poslove i zadatke koji se od njih očekuju. Ojačani smo kadrovski, infrastrukturno i što je možda i najvažnije iskustveno. Sadašnji soj virusa je sa značajno blažom kliničkom slikom i simptomatologijom. Većina novozaraženih je asimptomska, a oni koji imaju simptome uglavnom mogu da se liječe na nivou primarne zdravstvene zaštite”, rekao je Omeragić.

Dodao je da ovakvo stanje govori samo jedno da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahtijeva jače medicinske tretmane

“Preporuke o protivepedemijskim mjerama i dalje moraju biti naša osnovna alatka u borbi protiv virusa. Ako svako od nas da svoj doprinos, na nivou zajednice imaćemo mnogo povoljniju situaciju”, kazao je Omeragić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović, kazala je da su u Crnoj Gori hospitalozana 82 pacijenta.

Na liječenju u KCCG je 30 pacijenata, u Opštoj bolnici Berane pet pacijetana, Opštoj bolnici Nikšić 12, u Brezoviku 1, u Opštoj bolnici 11 i u Opštoj bolnici Kotor 17 pacijenata.

“Ovo je prilika da vas informišem da smo zbog porasta broja COVID slučajeva, nakon privremene obustave redovnih operacija na Klinici za kardiologiju koja je trajala desetak dana, nastavili sa radom i pozivamo pacijente sa redovne liste. Ipak, s obzirom na razvoj situacije u zemlji i povećanu infektivnost korona virusa, KCCG će morati da se prilagođava tim okolnostima o čemu ćemo redovno obaveštavati javnost”, rekla je Radulović.

Ona je dodala da, za sad, neće ni privremeno zatvarati Polikliniku gdje se obavljaju specijalistički i subspecijalistički pregledi.

“Naprotiv, tokom cijelog jula, u intervalu od 15 do 21 sat, pregledali smo pacijente koji su imali zakazane termine čak do septembra. Istom dinamikom radićemo i u avgustu. Vrata naših ambulanti za redovne preglede otvorena su praktično 14 sati dnevno. Ljekari i svo ostalo medicinsko osoblje KCCG u dopunskom radu obavljaju lavovski posao. Tako ćemo u julu proširiti spisak grana medicine kada ćemo popodne, obavljati sljedeće preglede – Interne grane, kardiologija, neurologija, dopler, RTG, ORL, urologija, dermatovenerologija, oftalmologija, fizikalna medicina”, rekla je Radulović.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila prdlog da važeće epidemiološke mjere protiv koronavirusa ostanu na snazi i narednih 14 dana.

Najčitanije