27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Kotorske legendice” najljepša knjiga hercegnovskog Trga od knjige

Foto OJU Muzeji Kotor

Opštinska javna ustanova „Muzeji” Kotor je za knjigu „Kotorske legendice” dobila Nagradu za najljepšu knjigu hercegnovskog sajma „Trg od knjige”. Nagrada je sinoć na Belavisti uručena direktorki „Muzeja” Dušici Ivetić.

“Opštinska javna ustanova Muzeji Kotor objavila je u 2022. godini knjigu Kotorske legendice koja je, kako vjerujemo, pomjerila granice u domenu domaćeg izdavaštva za djecu. Tekst je priredila Milka Kolundžić, ilustracije uradila Ana Rodić, a knjiga je objavljena na crnogorskom, engleskom, italijanskom i ruskom jeziku. Na djeci prilagođen način predstavlja legende našeg kraja i delikatno pojašnjava što je to nematerijalna kulturna baština i u čemu je razlika između materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Neke od objavljenih legendi su zaštićeno kulturno dobro Crne Gore (poput Legende o nastanku Kotora, Legende o Tre sorele i Legende o ljubavi Katice Kalfić i francuskog vojnika). Uz izuzetne ilustracije i timski rad Muzeji su zaslužili Nagradu” – između ostalog stoji u obrazloženju odluke žirija koje potpisuje predsjednik Voislav Bulatović.

Podsjetimo, knjiga predstavlja prvo obraćanje kotorskih „Muzeja“ djeci ovog kraja kao ohrabrenje da se od malena uči o kulturnoj baštini Boke Kotorske.

Najčitanije