18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori

Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori – foto Boka News

Hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori danas obilježava Dan hrvatskoga naroda.

Program obilježavanja Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori započeo je svetom Misom za hrvatski narod u Crnoj Gori i Domovinu u katedrali svetoga Tripuna u Kotoru. Svečanoj misi nazočio je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman koji se potom u kotorskoj biskupiji susreo s kotorskim biskupom Ivanom Štironjom.

„Ovaj dan predstavlja važan povjesni događaj za hrvatski kulturni identitet Hrvata u Boki Kotorskoj, kada su u IX stoljeću prenešene moći Svetoga Tripuna u Kotoru. Zapravo od tada se i bilježi taj kulturološki i nacionalni identitet Hrvata na ovim prostorima. Ovde smo došli kako bi smo podržali Hrvate da ostaju u Crnoj Gori da žive u svojim domovima i budu ravnopravni građani. Mi podržavamo Crnu Goru koja želi ostvariti svoju evropsku perspektivu i u tome imaju punu podršku Republike Hrvatske. Cijenimo multikulturalni karakter Crne Gore i želimo svojim aktivnim djelovanjem i dijalogom doprinjeti još boljem položaju Hrvata u Crnoj Gori.  Hrvatska želi pomoći ovdje, Crna Gora će na tom evropskom putu imati našu potporu i pomoć. Danas tu sa nama članica Europskog parlamenta Sunčana Glavak, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zrinska garada, sjećamo se Petra Zrinskog čiji se mač čuva u Perastu, dakle poveznica kulturološka hrvata sjevera i juga, predstavnici lokalnih uprava Dubrovnika, Konavala…“ – kazao je Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman – Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori – foto Boka News

On je poručio da Hrvatska treba stabilnog susjeda a to je Crna Gora.

„Ako susjedstvo nije stabilno onda je to veliki problem. Zapadni Balkan postao poligon za geostrateška nadmetanja, ali mi želimo da to bude na temelju prava vrijednosti, ne želimo ovdje vidjeti prelijevanje kriznih situacija.“ – poručio je između ostalog Grlić Radman.

Centralna proslava održaće se večeras u Sportskoj dvorani ,“Župa” u Tivtu, uz Svečanu akademiju i koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.

Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori – foto Boka News

“Danas 13. januara obilježavamo po treći puta ovaj veliki dan za Hrvate u Crnoj Gori. Dan hrvatskoga naroda, prilika je da se prisjetimo svih dostignuća u unaprjeđivanju položaja Hrvata u Crnoj Gori i postojnosti kao autohtonog naroda na ovim prostorima, kao i u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, čemu su Hrvati u Crnoj Gori dali svoj nemjerljiv doprinos“, poručio je predsjednik HNV Crne Gore Zvonimir Deković.

Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori – foto Boka News

Hrvatske zastave su povodom praznika istaknute na zgradi Opštine Tivat i Opštine Kotor. Tijekom cijele godine zastava je istaknuta na pročelju Doma kulture ‘Josip Marković’ u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Prema Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola, na zgradama općina u kojima po posljednjem popisu stanovništva ima više od 5 posto Hrvata, a to su općine Tivat i Kotor, na dan 13. januara mora se vijoriti hrvatska zastava.

Današnji dan utvrđen je za nacionalni praznik jer je 13. januar poznat kao Dan prijenosa moći svetoga Tripuna u Kotor 809. godine, poznatom kao Karike.

Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori – foto Boka News

Hrvatska autohtona zajednica u Crnoj Gori čuva svoj identitet, povijest i tradiciju o čemu govori bogata materijalna i nematerijalna kulturna baština. Prema popisu stanovništva u Crnoj Gori iz 2011. kao Hrvati izjasnilo se 6.021 ili 0,97% građana.

Hrvatska manjina u novom sazivu crnogorskog parlamenta nakon izbora 2020. po prvi put nakon 18 godina nema svog zastupnika. Za zastupničko mjesto Hrvata u Skupštini Crne Gore prvi put su se natjecale dvije političke stranke, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), koja je dosad bila glavna stranka tamošnjih Hrvata, te Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS), koje nisu uspjele osvojiti dovoljan broj glasova za zajamčeni mandat. Na tim izborima HGI je osvojio 1.106 glasova ili 0,27 posto, a HRS 496 glasova ili 0,12 posto. Za zajamčeno zastupničko mjesto bilo je potrebno osvojiti oko 1.500 glasova.

Hrvati u lokalnom parlamentu opštine Tivat imaju tri zastupnika, dok u opštini Kotor na proteklim lokalnim izborima nisu uspjeli osvojiti niti jedan mandat.

/Miro Marušić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije