11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje Dana zaštićenih područja od mediteranske važnosti

Foto EPA

Obilježavanje Dana zaštićenih područja od mediteranske važnosti (SPAMI), koje je započelo 15. aprila  online kampanjom kulminirat će 20. maja posebnim događajem u Monaku, koji će okupiti ministre zaštite okoliša mediteranskih zemalja, saopštili su organizatori.

Online kampanja se može pratiti na platformama društvenih medija putem hashtagova #SPAMIday2022 i #ProtectMedDay.

Obilježavanje će poslužiti da se javnost informira o naporima očuvanja 36 zaštićenih područja te pružiti priliku za pojačano zagovaranje očuvanja zdravlja morskih i obalnih ekosustava kroz učinkovitu provedbu Barcelonske konvencije i njezinog Protokola o posebno zaštićenim područjima i biološkoj raznolikosti u Sredozemlju, kao i povezanih mjera i akcijskih planova. Provedba obveza ugovornih stranaka ključna je za postizanje cilja održivog razvoja i ciljeva bioraznolikosti iz Aichija na Mediteranu, kaže se.

SPAMI-ovi predstavljaju pilot tačke na kojima se mogu primijeniti pristupi temeljeni na ekosustavu u područjima zaštite, uključujući mapiranje i procjenu morskih i obalnih staništa, te praćenje i ublažavanje klimatskih promjena. Cilj je iskoristiti njihov demonstrativni učinak za proširenje rješenja i najbolje prakse u velikim razmjerima i zaustavljanje utjecaja trostruke krize gubitka biološke raznolikosti, klimatskih promjena i onečišćenja u Sredozemlju.

Popis posebno zaštićenih područja od mediteranskog značaja (SPAMI List) uspostavljen je 2001. godine u skladu s Konvencijom o zaštiti morskog okoliša i obalne regije Mediterana (Barcelonska konvencija).

Izvor:Hina

Najčitanije