21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje Međunarodnog dana čistih planina na Orjenu

Orjen

Širom Planete 26. septembra već duže od 20 godina obilježava se Svetski dan čistih planina. Ovo je prilika za jačanje svijesti o značaju planina za život i da se istaknu mogućnosti i ograničenja u njihovom očuvanju.

Ovaj dan obično se obiležava obavljanjem ekoloških aktivnosti poput akcija čišćenja, posjeta prirodi i planinarenja. Planine su izuzetno važne za održavanje života na našoj planeti. One nam obezbijeđuju kiseonik, vodu za piće, pružaju dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, ali, takođe bitno, dijele sa nama svoju ljepotu.

Planinama danas prijete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Posebno su ugroženi izvori pitke vode koji izviru u planinama, a od kojih zavisi više od polovine ljudske populacije. Klimatske promjene takođe ugrožavaju njihova prirodna bogatstva.

Na Orjenu će povodom Dana čistih planina, u nedelju, 23. septembra, biti održana akcija čišćenja Kamenske ravni, sa promotivnim prolaskom nove, retrasirane staze za obližnji vrh Siljevik (1452 m).

Organizatori su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena (akcija čišćenja) i planinarski klub „Subra“ (planinarski uspon).

Dan čistih planina – Orjen

SATNICA:

09h: Okupljanje volontera kod planinarskog doma “Za Vratlom” (1160 m), raspoređivanje i prikupljanje otpada.

10h: Završetak akcije, sumiranje rezultata

10h i 30 min: Polazak na Siljevik

11h i 30 min: Izlazak na vrh, pauza, zatim povratak

13h: Dolazak u pl. dom na zajednički ručak

14h: završetak programa

Učešće na akciji je besplatno, a na sopstvenu odgovornost, za maloljetnje na odgovornost punoljetne osobe. Za akciju čišćenja je dobro imati svoje rukavice. Uspon na Siljevik je pogodan za osrednje spremne učesnike, a podrazumijeva posjedovanje ruksaka, gojzerica, rezervne robe, dok su štapovi poželjan dio opreme. Zbog planiranja ručka je OBAVEZNA PRIJAVA učesnika do petka u podne na telefon/vajber: 069 360 803 –  Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Najčitanije