9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježen 13. jul na spomeniku Bezmetković: Da nam slobodarska misao bude luča na putu napretka

Obilježen 13. jul na spomeniku Bezmetković

Na spomeniku Bezmetković jutros je obilježen 13. jul, Dan državnosti Crne Gore, polaganjem vijenaca i evociranjem sjećanja na slavnu prošlost naših predaka i njihova herojska djela tokom Drugog svjetskog rata.

Vijence su položili predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i saradnici, poslanica u Skupštini Crne Gore, dr Tamara Vujović, te predsjednik Mjesnog odbora OBNOR-a Zelenika, Ranko Kišić. Uz sekretare i načelnike opštinskih službi, današnjoj ceremoniji prisustvovao je i Konzul Repubike Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović.

Predsjednik je istakao da je za crnogorsko društvo današnji datum višestruko važan – ne samo zato što predstavlja dva velika istorijska trenutka, već i zbog toga što je bitno da očuvamo i uvijek dodatno ističemo one vrijednosti koje 13. jul sa sobom nosi – sloboda, antifašizam, solidarnost, suverenost i borba za bolji život.

Obilježen 13. jul na spomeniku Bezmetković

„Volja našeg naroda jasno iskazana 13. jula 1941. godine zasadila je sjeme velikih dešavanja koja su uslijedila. Ustanak je pokazao snagu i zajedništvo naroda Crne Gore da i u najtežim vremenima stane u odbranu slobode, pravde, svoje kuće, porodice i svoje volje. To je lekcija koju svi i danas moramo pamtiti, jer je poštovanje slobodno iskazane volje građana i njihovih prava u temelju demokratske države i društva. Neka slobodarska i antifašistička misao koja je vodila naše pretke bude luča Crnoj Gori na putu napretka naše države kao građanske, multikulturalne, multivjerske i multietničke sredine, u kojoj će svaki pojedinac živjeti dostojanstveno, u miru i prosperitetu“, naglasio je Katić i svim građankama i građanima Herceg Novog i Crne Gore čestitao 13. jul, Dan državnosti.

Na ceremoniji ce obratio i potpredsjednik OO SUBNOR-a 1941-1945 Herceg Novi i član UO SOBNOR-a Crne Gore, Milan Vajagić, prema čijim riječima su djela i opredijeljenje naših predaka 1941. godine prije svega proizašli iz vjekovne borbe za slobodu i pravdu, kao izraz iskonske ljubavi prema slobodi opjevanoj u narodnim pjesama, djelima Njegoša i brojnih književnih stvaralaca.

Obilježen 13. jul na spomeniku Bezmetković

„Jedan od glavnih faktora uspjeha ustanka u Crnoj Gori je djelovanje crnogorskih komunista u duhu internacionalizma i jugoslovenstva, koji su svoja shvatanja prenosili na veći dio stanovništva. Crnogorci su bili veliki pobornici Jugoslavije i jugolovenstva, jer su u tome gledali svoj perspektivni razvoj i sigurnost za očuvanje slobode u zajednici sa bratskim narodima“, istakao je Vajagić i napomenuo da je jedan od značajnijih činilaca za uspješno pokretanje ustanka 13. jula 1941. godine bila borba za potpunu nacionalnu slobodu, nezavisnost i ravnopravnost, kao i borba protiv svakog oblika ugnjetavanja i za socijalnu pravdu.

Najčitanije