7 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježen Dan primirja i 104 godine od oslobođenja Herceg Novog u Prvom svjetskom ratu

Dan primirja H.Novi polagane vijenaca

Polaganjem vijenaca na spomenik strijeljanim rodoljubima u Boki Kotorskoj 1914-1916, predstavnici Opštine i Skupštine opštine Herceg Novi, Ambasade i Konzulata Republike Srbije u Crnoj Gori, Opštine Kotor, “Matice Boke” i više nevladinih organizacija, obilježili su danas Dan primirja i 104 godine od oslobođenja Herceg Novog u Prvom svjetskom ratu.

Vijence su u ime Opštine Herceg Novi položili predsjednik Opštine Stevan Katić, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović i potpredsjednici Opštine, Mirko Mustur i Miloš Konjević.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik lokalnog parlamenta, Ivan Otović istakao je značaj borbe za slobodu koja ne smije biti zaboravljena. Kako je rekao, srpska vojska se nije zaustavila na granicama tadašnje Srbije, već je donijela slobodu narodu na našim, kao i na područjima Slavonije, Dalmacije i Bosne i Hercegovine.

“Danas mnogi zaboravljaju na srpske žrtve, mnogi pokušavaju da nas posvađaju, ali svi svjedočimo tome da smo opstali i da ćemo opstati, da ćemo se uvijek sjećati onih heroja koji su dali svoje živote za slobodu svih nas. Slava im i hvala”, kazao je Otović.

U ime Ambasade i Generalnog konzulata Republike Srbije u Crnoj Gori počast palim borcima su polaganjem vijenaca odali otpravnica poslova u Ambasadi, Jelisaveta Čolanović i konzul u Herceg Novom, Mićo Rogović.

Konzul Rogović je podsjetio na istorijske okolnosti koje su prethodile 11. novembru 1918. godine, danu kada je potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu. On je istakao da je kod spomenika ispred manastira Savina prije dva mjeseca obilježen 15. septembar, dan kada je počeo proboj Solunskog fronta, navodeći da je to “dan kada je počela borba za budućnost generacija”.

Dan primirja H.Novi polagane vijenaca

“S obzirom na najveći i neočekivani gubitak na Solunskom frontu i poraze na drugim frontovima, njemačka komanda je bila prinuđena da na današnji dan potpiše primirje. Današnji dan je dan ponosa zbog svega što su vojske Savezničkih snaga uradile za vrijeme Prvog svjetskog rata, ali i dan bola i tuge za našim velikanima koji su svoje živote položili za slobodu svojih potomaka”, rekao je Rogović.

Polaganju vijenaca prethodio je parastos u Manastiru Savina dobrovoljcima iz Boke poginulim u vojskama Crne Gore, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog kraljevstva i Italije.

Kako je kazao namjesnik hercegnovski, Obren Jovanović, prisutni su se pomolili za pokoj duša mnogih dobrovoljaca iz Boke koji su stradali u Prvom svjetskom ratu, ali i svih onih koji su svoje živote položili za slobodu. On je istakao da su „naši preci bili sveti i blagosloveni jer su živjeli, radili i stradali za vječnu i neprolaznu slobodu“, a sadašnje generacije postoje i opstaju na njihovim žrtvama.

„Naši preci nisu krv svoju položili za slobodu koja nas zarobljuje, nego za onu slobodu koja nas oslobađa i za ovaj, ovozemaljski i za onaj život vječni i neprolazni“, kazao je Jovanović i naveo da smo „dužni da se zapitamo da li smo dostojni potomci svojih svetih predaka i da li smo slobodu za koju su oni krv dali mi iskoristili na pravi način“.

Vijence su položili i predstavnici “Matice Boke” i nevladinih organizacija: Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta”, “Kolo srpskih sestara”, “Srpski soko”, “Karađorđe”, “Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku“ i “Viteško društvo Sveti Stefan”.

Najčitanije