20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježena 101. godišnjica pobune mornara u Boki

Pobuna mornara foto Radio HN

U organizaciji hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice danas je u Đenovićima, polaganjem vijenaca, obilježena 101 godina od kada je počela pobuna mornara u Boki.

Nakon okupljanja kod Mjesne zajednice Đenovići, predstavnici Bokeljske mornarice zajedno sa prošlogodišnjim Malim admiralom Lukom Kovačevićem i predstavnici Opštine Herceg Novi, položili su vijence u more i na kuću Vrankovića gdje je pobuna počela 1. februara 1918. godine.

Podsjetimo, tog 1. februara, oko 6 000 mornara se pobunilo protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrougarska, ali i protiv nepodnošljivih uslova života na ratnim brodovima i surove discipline. Tada je podignuta crvena zastava na krstašu „Sankt Georg“. Nakon tri dana pobuna je ugušena, 250 mornara upućeno je na sudski postupak, a njih 43 na prijeki sud.

Četvorica koja su vodila pobunu, osuđena su na smrtnu kaznu i strijeljana 11. februara 1918. godine. U tadašnjoj austrougarskoj mornarici služilo je 11 nacija, a u Boki je najviše bilo Hrvata, Italijana, Čeha, Slovaka, Njemaca, Mađara i Slovenaca.

Izvor:Radio HN

Najčitanije