7 C
Kotor

Slušaj online radio

Skupština Međunarodnog festivala klapa Perast – Festival je manifestacija od posebnog kulturnog značaja za Crnu Goru

Intoniranjem himne „Slava Perastu“ i nastupom dječije klape „Kotorski gardelini“ sinoć je u palati Bizanti u Kotoru održana 18. Skupština Međunarodnog festivala klapa Perast (MFKP).

Festival klapa u Perastu, postao je manifestacija od posebnog kulturnog značaja za Crnu Goru, prepoznatljiv u regionu, koji prevazilazi organizacione okvire koje može ispratiti jedna NVO bez značajne pomoći šire društvene zajednice, čulo se na Skupštini.

„Godina 2018. bila je veoma aktivna., realizovali smo sedam koncerata, seminare za klape, izdali almanah „Lirica“, uključili se u realizaciju novih ideja sa Društvom prijatelja Perasta i MZ Perast i aplicirali na vrijednom IPA projektu. Da bi opstali u moru dešavanja, naročito ako ste NVO neophodno je znati maštati, smišljati, inovirati i sve to na kraju realizirati“ – poručila je Tina Braić Ugrinić predsjednica Međunarodnog festivala klapa Perast.

Izvršni direktor Milan Kovačević ocijenio je 2018. godinu kao veoma uspješnu, u kojoj je MFKP radio u stabilnim finasiskim uslovima zahvaljući Opštini Kotor, Ministarstvu kulture i TO Kotor.

„Ocjene učesnika klapskih znalaca i javnosti o prošlom festivalu su veoma visoke. 17. MFKP okupio je 25 klapa sa više od 300 učesnika, posebno raduje nastup dvije dječije klape iz Kotora i Budve. Tokom godine organizovali smo koncerte „Trag u beskraju“, koncert kotorskih klapa povodom Dana Opštine, izdali godišnji almanah Lirica, aplicirali sa Opštinom Kotor, Omišom i Posušjem na zahtjevnom IPA projektu… želim istaći da Festival klapa ne traje samo dva tri dana, treba to sve pripremiti, organizovati, tako da smo aktivni tokom cijele godine“  – kazao je između ostalog Kovačević.

Umjertnički direktor MFKP Jasminko Šetka ocijenio je da je Festival, za razliku od drugih festivala, uspio očuvati identitet kroz a cappello pjevanje.

„Na ovim prostorima stvoriti klapu je kao da tražite zlato, zato ih moramo očuvati. Moramo težiti prema višim ciljevima, svojim radom moramo oblikovati i obrazovati osim klapa i klapsku publiku“ – poručio je Šetka.

Skupština MFK Perast 2019.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu, finasiski izvještaj i Program i plan  aktivnosti  sa planom prihoda i troškova za 2019. godinu.

MFKP u 2018. godini program je realizovao dobijenim finasiskim sredstvima u iznosu od 41.071 eura dok su troškovi iznosili 39.849 eura, na ime PDV-a i poreza na autorske ugovore državi je uplaćeno preko 5000 eura i nije bilo gotovinskih transakcija kazala je predsjednica Braić Ugrinić.

Na skupštini je formiran Savjet MFKP i izabrani članove UO na četvorogodišnji period.

Članovi UO su: Milan Kovačević, Marina Dulović, Ana Nives Radović, Tina Ulčar, Andro Radulović, Dušan Medin i Miro Marušić.

Za predsjednicu Stručnog odbora izabrana je Marina Dulović.

Usvojen je i ambiciozni plan aktivnosti za 2019. koji počinje koncertom za 8. mart, organizovanjem tradicionalnih fešti u Perastu (Mađ, Zavjetni dan, Fašinada), realizacija projekta “Priča o moru” klapski koncerti po Crnoj Gori, izdavanje godišnjeg almanaha Lirica, koncert “Zbogom ljetu”…

Svečano otvaranje 18. Međunarodnog festivala klapa planirano je za 28. jun, na ostrvu Gospa od Škrpjela, posebnim programom nazvanim “Trubadur” sa brojnim domaćim i regionalnim učesnicima iz svijeta klapskog pjevanja.

Najčitanije