20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježena 331 godišnjica Kotobiljske bitke

Godišnjica Kotobiljske bitke

Potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović položile su u petak vijenac povodom 331 godine od Kotobiljske bitke. Odata je pošta palim borcima, a polaganju vijenca prisustvovali su i predsjednnik Mjesne zajednice Kameno-Žlijebi Goran Stanovčić, kao i saradnici iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i Opštine Herceg Novi.

Đurović je podsjetila da se na ovom području 15. septembra 1687. godine odigrala Kotobiljska bitka, koja je otvorila vrata oslobađanju Herceg Novog od dugotrajne vlasti Osmanskog carstva.

-Na drevnoj pješačkoj komunikaciji u zaleđu grada, vojska sastavljena od Hercegovaca, Crnogoraca, Mletaka, milicije iz Kotora i domaćih ustanika, iznenadila je i porazila vojsku Husein Topal Paše, te tako spriječila da stigne pojačanje turskoj vojsci u Herceg Novom. Petnaest dana kasnije Herceg Novi je oslobođen, kazala je Đurović.

Kotobilj je mjesto od posebnog značaja za Novljane, opjevano i u Njegoševom „Gorskom vijencu“. Ipak, sjećanje na Kotobiljsku bitku čuvao je manji broj ljudi, dobrih poznavalaca istorijskih prilika i mještana ovog kraja.

-Uvažavajući da je ovaj istorijski trenutak odredio budućnost našeg grada i poštujući žrtve, prošle godine smo prvi put zvanično obilježili godišnjicu Kotobiljske bitke i polaganjem vijenca odali poštu borcima koji su pali pod Tajnim brdom. Nastavićemo to i ubuduće, jer svi junaci oslobođenja Herceg Novog zaslužuju da ih se sjećamo, poručila je Đurović.

Ona se zahvalila Mjesnoj zajednici Kameno i Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena, koji su prepoznali značaj obilježavanja ovog datuma, ali se i postarali da građani Herceg Novog i oni koji prolaze kroz ovaj kraj čuju nedovoljno poznatu priču o istoriji Kotobilja, značaju i zanimljivostima koje krije.

Najčitanije