20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježena 79. godišnjica strijeljanja Baošićana

Baošići

Povodom 79 godina od stradanja boraca Narodnooslobodilačkog rata, Vasa Kamilića, Đura i Jova Dabovića, Kirila i Steva Cvjetkovića i Toma Vujičića, na spomen obilježje u Dubcima u Baošićima, vijence su jutros položili predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, predsjednik Mjesne zajednice Baošići Đuro Cvjetković, i potomci porodica nastradalih Nora Kamilić i Milica Ćetković (Dabović).

Mlade rodoljube su mjestu spomen obilježja strijeljale italijanske okupatorske vlasti 5. avgusta 1942. godine.

Kako je istakao predsjednik Katić, prkos koji su Baošićani pokazali sasvim jasno ukazuje, i sada nakon gotovo 80 godina, ko su i kakvi su bili – ti hrabri, mladi ljudi bili su spremni uzeti puške u ruke i pružiti otpor daleko nadmoćnijoj sili.

-Ta sila nije štedila naše vojnike, naše civile, naše mlade. U takvom nesrazmjernom odnosu svaki vid otpora je neprocijenjiv, a svaki metak ispaljen prema našim precima pucanj je u slobodu i pravo na samoodređenje.Istorija nam je pokazala da je takvih pucnjeva bilo mnogo, ne samo ovdje, već širom Balkana i Evrope. Svi ti pucnji nataloženi su na savjesti agresora kaljajući mu ime, urezujući se u istoriju čovječanstva po nečovječnim i nehumanim djelima koje su činili u okupiranim zemljama, kazao je Katić i istakao da “za razliku od njih, mi na naše pale borce možemo i moramo biti ponosni”.

-Poštovanjem koje iskazujete na ovom mjestu vi se ne sjećate samo njihovih imena i čestitih djela, već i onoga što nam je ostavljeno u naslijeđe – tolerancija, suživot i antifašistička borba, zaključio je Katić.

Kako je kazao Cvjetković, ovaj dan se sa ponosom obilježava, „jer ovo mjesto odiše posebnošću, naročito znajući kome i zašto je spomenik podignut“.

-Bez obzira što godine prolaze, sjećanja na njih ne blijede. Nadam se da nikada neće ni izblijediti, jer njihova djela i kratki dostojanstveni životi ostavili su zadatak našem mjestu, njihovim porodicama i potomcima da ih zauvijek pamtimo, što neće biti teško. Kroz priče o palim borcima ćemo mlađim naraštajima prenijeti osjećanja koja imamo, jer su upravo i nama pričane dok smo bili djeca, te smo na taj način od malih nogu sa ponosom dolazili na ovo mjesto sa roditeljima i ostalim Baošićanima, kako bi odali počast šestorici rodoljuba, poručio je Cvjetković.

Obilježavanju 79 godina od stradanja boraca prisustvovali su i potomak stradalih (Dabovića) i poslanica u Skupštini Crne Gore, dr Tamara Vujović i predsjednici Mjesnih zajednica Kamenari i Bijela, Maja Popović i Nikola Samardžić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije