20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno 150 godina od Krivošijskog ustanka

Krivošije

U okviru programa obilježavanja 150 godina ustanka u Boki Kotorskoj, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je u petak položio vijenac na Crkvicama. Pored njega ispred Opštine Kotor u delegaciji bili su potpredsjednica Sonja Seferović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović i glavna administratorka Milena Kašćelan.

Gradska muzika je odsvirala himnu Crne Gore ,,Oj, svijetla majska zoro“ nakon čega je predsjednik Aprcović pozdravio prisutne.

U ratnim događanjima u vrlo bogatoj istoriji Boke Kotorske, Bokeljski ustanak, iz 1869. godine, svojom žestinom i posljedicama koje je izazvao bio je jedna od najznačajnijih pobuna u istoriji ovog kraja. U ustanku su, pored Krivošijana, učestvovali i stanovnici drugih mjesta: Grblja, Pobora, Maina i Brajića. Poznata je činjenica da je donošenje zakona o opštoj vojnoj obavezi iz 1868. godine, kojim su ukinute stare povlastice Bokelja i uvedena obaveza služenja u redovnoj austrougarskoj vojsci, što je uključivalo i zabranu slobodnog nošenja oružja – glavni povod izbijanja ustanka.

Dok je samo izbijanje ustanka i herojska borba ustanika protiv velike i dobro naoružane austro-ugarske vojske izazivala istovremeno i čuđenje i divljenje, relativno brzo okončanje ustanka izazvalo je po Austro-Ugarsku, reklo bi se, kompromitujući mir, u Knez Lazu 11. januara 1870. godine. Po odredbama mira svi Bokelji su bili oslobođeni služenja u austrougarskoj vojsci i garantovalo im se slobodno nošenje oružja. Istovremeno, bila je i data i politička amnestija svim učesnicima ustanka.

Nužan dio pažnje se mora posvetiti važnim istorijskim događajima kao što je i ovaj koji danas obilježavamo.“-kazao je Aprcović.

Ceremoniji i edukativnom času, zbog loših vremenskih prilika, nije prisustvovalo 150 osnovaca iz kotorskih osnovnih škola, pa je predsjednik Aprcović posjetio Osnovnu školu “Veljko Drobnjaković” u Risnu i tamo pozdravio učenike i nastavno osoblje.

posjeta školi

“Lokalna samouprava će dati sve od sebe da zajedno sa Ministarstvom sporta i mladih i Ministarstvom prosvjete omogući bolje uslove rada u svim osnovnim školama na području kotorske opštine. Nijesam zadovoljan sa ovim što sam ovdje zatekao danas-sala i svlačionica su u lošem stanju i potrudiću se da zajedno sa svojim saradnicima poboljšam situaciju i vama obezbijedim siguran i lijep boravak u školi,“ istakao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Najčitanije