21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Trideseta je godišnjica pada Berlinskog zida, a danas se grade novi

Berlinski zid – Berlinski zid – Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Bivši Berlinski zid dug 155 kilometara danas je zeleni pojas popularan među rekreativnim trkačima i biciklistima, no u drugim dijelovima svijeta podižu se nove granice.

Prije trideset godina “ljudi su bili sretni što mogu vidjeti da je moguće srušiti naizgled vječne granice i ujediniti ljude”, rekao je Nick Buxton iz Transnacionalnog instituta, think-tanka koji je sudjelovao u izradi nedavnog izvještaja o granicama.

– Danas smo se vratili u vrijeme kada su političari počeli graditi zidove da izazovu strahove i podjele.

Američki predsjednik Donald Trump želi zid na granici s Meksikom, istočnoeuropske države podigle su žičane ograde kako bi spriječile prolazak migrantima, betonska granica dijeli Izraelce od Palestinaca, a brexit nagovješćuje kraj otvorenih granica u Europskoj uniji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, bivši časnik KGB-a stacioniran iza ‘željezne zavjese’ u Istočnoj Njemačkoj, nedavno je pak trijumfalno ustvrdio da je moderni liberalizam “zastario”.

Uvertira: Žestoki napad Pompea na Kinu i Rusiju

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo oštro je tijekom govora povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida u Berlinu, kritizirao Kinu i Rusiju i ukazao na to da 9. studeni i pad Berlinskog zida za ove zemlje nije razlog za slavlje.

– Rusija, na čelu s bivšim KGB-ovim časnikom nekad stacioniranim u Dresdenu, upada u susjedne države i likvidira svoje političke protivnike, rekao je Mike Pompeo u govoru u Zakladi Koerber u petak aludirajući na nekadašnju špijunsku djelatnost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Američki ministar vanjskih poslova je položaj oporbe u Kini i Rusiji danas usporedio s onom u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i rekao kako se radi o “režimima za koje je datum pada Zida upozorenje ispunjeno strahom, a ne razlog za slavlje”.

Najčitanije