12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno 70 godina Jedriličarskog kluba „Jugole Grakalić“

Obilježeno 70 godina Jedriličarskog kluba „Jugole Grakalić“

Jedriličarski klub „Jugole Grakalić“ predstavlja temelj za očuvanje, razvoj i promociju jedrenja, ne samo u Herceg Novom već u cijeloj državi.

Zahvaljujući njemu naš, za svjetske pojmove mali, grad upisan je u svjetske jedriličarske knjige. Herceg Novi ima olimpijca u jedrenju, Milivoja Dukića i dobro organizovan klub koji je i dalje mlad, perspektivan i spreman da niže nove uspjehe, poručio je predsjednik Opštine Stevan Katić na obilježavanju jubileja – 70. godina kluba. Njemu je direktor kluba Predrag Vukčević uručio zahvalnicu za dugogodišnju podršku Opštine ovom sportskom kolektivu.

Obilježeno 70 godina Jedriličarskog kluba „Jugole Grakalić“

„Naš Škver je već decenijama dom posebnih umjetnika. Njihov medij je vjetar, ljubav more, sloboda vrijednost koje se ne odriču, a svi ih znamo kao jedriličare. Već sedmu deceniju oni se okupljaju u hercegnovskoj gradskoj luci pod zastavom kluba „Jugole Grakalić“. Čuvari su tradicije jedrenja i veslanja u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori, neodvojivi dio slike Škvera koju svi pamtimo i volimo.

Obilježeno 70 godina Jedriličarskog kluba „Jugole Grakalić“

Klub „Jugole Grakalić“ već 70. godina baštini tradiciju jedrenja u našem gradu, predstavlja čuvara našeg pomorskog nasljeđa, njegovi članovi nas svojim jedrima sjećaju nas na vremena kada su našim zalivom plovili jedrenjaci i čuveni kapetani poput Petra Želalića, Iva Vizina, Matije Zmajevića i drugih“, rekao je Katić.

Od 1948. kada je klub osnovan, rad, entuzijazam i ljubav prema jedrenju ne jenjavaju, a zahvaljujući tome prevazilaze izazove, nižu uspjehe, njeguju mlade snage, poštuju starije članove i promovišu ovaj sport. „Jugole Grakalić“ igra važnu ulogu u turističkoj promociji našeg grada i od značaja je za razvoj nautičkog turizma. Regate okupljaju takmičare iz drugih država, a vrata kluba otvorena su za sve koji žele da nauče više o jedrenju i Herceg Novom.

foto JK Jugole Grakalić

Vrijednost, značaj i uspjesi kluba Jugole Grakalić prepoznati su i poštovani u zajednici. To potvrđuje činjenica da mu je 1972. godine dodjeljeno najviše opštinsko priznanje – Oktobarska nagrada, kao i stalna podrška radu koja stiže iz lokalne uprave.

„Od početaka do danas, Jugole Grakalić je više od sporta. Stjecište je svih generacija, pod njegovim jedrima rađa se i živi ljubav prema moru i Herceg Novom koja traje cijeli život, on je jedno sa tradicijom i mentalitetom našeg grada, usko povezan sa životom ljudi na novskim obalama. Posebno želim da istaknem i zahvalim što članovi kluba svoje iskustvo i znanje nesebično dijele sa novim generacijama. Žamor i osmjesi mališana koje čujemo na Škveru najbolji su garant da će se uspjesi nizati i u decenijama koje dolaze“, istakao je Predsjednik Opštine , dodajući da je ovaj jubilej prava prilika za potvrdu želje i namjere da Jugole Grakalić nastavi punim jedrima ka budućnosti.

„Uprkos izazovima koje današnjica pred nas postavlja, nema dileme da je jedrenju mjesto na Škveru. Zadatak i obaveza svih nas je da njegujemo i prenosimo vjekovnu pomorsku tradiciju, i to kroz podršku klubovima koji su nosioci opstanka jedrenja. Jedan od najvećih u Crnoj Gori je svakako Jugole Grakalić“, zaključio je Katić.

Proslavi koja je priređena u restoranu Paluba prisustvovali su predstavnici Opštine, stari i mladi članovi, prijatelji kluba i jedrenja.

„U ovom dugom periodu bilo je dosta uspjeha, padova, razvoja kluba i teških situacija. Međutim, svemu tome smo odoljeli i danas ovaj skup ovdje pokazuje da idemo dobrim pravcem“, kazao je direktor kluba Predrag Vukčević.

foto JK Jugole Grakalić

Na istorijat i razvoj kluba podsjetio je jedan od osnivača, najstari član, jedriličar, ljekar i humanista, dr Đuro Musić. Govoreći o svojim sjećanjima on je prisutnima dočarao razvoj jedrenja u Herceg Novom, pomenuo značajne ličnosti i događaje.

Uprava je uručila zahvalnice i priznanja za podršku klubu. Pored Opštine, zahvalnice su zavrijedili jedriličarski klubovi „Lahor“ iz Kotora, „Delfin“ iz Tivta i „Jovo Dabović“ iz Baošića, Lučka kapetanija Kotor, kao i članovi kluba, među kojima su poseban aplauz dobili pedagog Mirko Vučković i olimpijac Milivoj Dukić. Svečanost su uveličali i najmlađi članovi kluba.

„Ovo je zaista jedan veliki jubilej – 70 godina jedriličarskog kluba. Mislim da je to nešto jako veliko, nešto što mi zaista puno znači i velika mi je čast. Nadam se da ću nastaviti onim putem, koji sam davno započeo, da ćemo imati razloga za slavlje još puno u godinama koje dolaze“, poručio je Dukić.

Prikazan je dokumentarni film „Jedra Novog“ u produkciji kuće Media Frame, koji je podsjetio na proteklih sedam decenija kluba „Jugole Grakalić“.

Najčitanije