25 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilna kiša paralizirala New York, poginulo devet osoba

New York
Foto: Andrew Kelly / Reuters

U New Yorku je proglašeno izvanredno stanje, nakon što je veliki dio grada poplavljen u oluji, koju je guvernerka Kathy Hochul nazvala opasnom za život. Pozvala je građane da ostanu u svojim domovima. Poginulo je devetero ljudi.

Obilni pljuskovi nakon jednotjednih padalina koje su poplavile New York u petak posljedica su klimatskih promjena i vrlo vjerojatno će predstavljati “novo normalno”, rekla je u subotu guvernerka New Yorka Kathy Hochul.

 Naravno, znamo, ovo je rezultat klimatskih promjena. Ovo je ono što nažalost moramo očekivati kao novo normalno, rekla je Hochul u obraćanju.

Hochul je upozorila na “po život opasne” poplave i proglasila je izvanredno stanje za New York, Long Island i Hudson Valley.

Pozdravila je reakciju vlasti i rekla u subotu da nisu prijavljene žrtve unatoč obilnim kišama.

Hochul je rekla u subotu da će izvanredno stanje, koje omogućuje bržu alokaciju kriznih sredstava, ostati na snazi sljedećih šest dana.

Guvernerka New Yorka je dodala da je razgovarala s Bijelom kućom i čelnikom većine u Senatu, Chuckom Schumerom, te je rekla da su spremni podržati savezno proglašenje katastrofe ako to bude potrebno.

New York
Foto: Andrew Kelly / Reuters

Apokalipsa u New Yorku

Apokalipsa u New Yorku. Na ulicama dosad neviđene scene – smeće pliva posvuda, poplava u podzemnoj željeznici, avenije pretvorene u jezera, automobili plutaju u vodi koja seže do koljena.

U samo tri sata na Brooklyn se sručilo oborina koliko inače padne u mjesec dana. Rekordne količine kiše poplavile su kanalizacijski sustav pri čemu se bujica vode slila niz ulice, u podrume, škole, podzemne željeznice i potpuno paralizirala promet.

Njujorčani iz poplavljenih kuća izvlače namještaj, ispumpavaju vodu iz podruma.

– Svaki put kada padne mnogo kiše mi smo pod vodom. U ovu kuću uložio sam mnogo novca, a voda stalno nadire jer ovdje nema sustava odvodnje. Sva kišnica jednostavno se slije na ovo područje, kaže Mohammed Doha, New York.

Glavne prometnice Velike Jabuke nisu prošle ništa bolje, jer su se autocesta Brooklyn-Queens, autoceste Belt Parkway i Prospect Park pretvorile u rijeke pune djelomično poplavljenih automobila.

Poplave su izazvale velike smetnje u njujorškom sustavu podzemne željeznice i željeznica Metro North, prema Metropolitanskoj agenciji za promet koja upravlja s obje.

Neke podzemne linije su u cijelosti obustavljene, dok su mnoge stanice zatvorene. Autobusi su vozili krajnje sporo.

Osmero od devetero ljudi koji su poginuli u New Yorku stradalo je u poplavljenim podrumima u kojima su živjeli. Riječ je o zgradama u četvrti Queens.

Dramatično je i u gusto naseljenim njujorškim predgrađima.

– Pozvani smo ovamo u Mamaroneck da pretražimo zgradu po zgradu ne bismo li našli žrtve koje je zarobila poplavna voda, rekao je Douglas Stiller, šef specijalnih operacija za hitne službe okruga Westchester.

U međunarodnoj zračnoj luci JFK poplavljen je najmanje jedan terminal.

Dužnosnici su upozorili Njujorčane da izbjegavaju putovanja osim ako ne bježe iz poplavljenog područja.

New York
Foto: Mike Segar / Reuters

Zbog obilne kiše morska lavica otplivala iz nastambe u zoou Central Parka

Premda je njujorški Zoološki vrt u Central Parku u petak bio zatvoren zbog lošeg vremena, jedna je njegova stanovnica, neustrašiva morska lavica, zahvaljujući obilnim padalinama koje su poplavile njezinu nastambu uspjela pobjeći iz bazena.

No čini se da joj se plivanje po zamućenoj blatnoj vodi oko nastambe i nije previše svidjelo pa se relativno brzo vratila natrag u svoj bazen.

Od petka u ponoć voda u Central Parku dosegnula je 20 cm. Podaci su to Nacionalne meteorološke službe. Riječ je o razini koja nije viđena još od uragana Ide 2021.

Informaciju o bijegu ženke morskog lava iz nastambe u zoou u Central Parku potvrdio je Jim Breheny, izvršni potpredsjednik Zooloških vrtova i akvarija Društva za zaštitu divljih životinja.

Kazao je da se na kraju pokazalo kako sloboda i nije ono što je zamišljala pa je vrlo brzo otplivala natrag u svoj bazen.

– Osoblje zoološkog vrta pratilo je morsku lavicu dok je istraživala područje oko bazena sve dok se nije vratila u poznato okruženje gdje su je dočekala još dva morska lava, kazao je Breheny, dodavši da se voda u međuvremenu povukla i da su sve životinje na sigurnome u svojim nastambama.

Olujno nevrijeme nije ugrozilo ni osoblje ni posjetitelje zooa.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije