12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslavljen Dan Bokeljske mornarice 809 – podružnice Herceg Novi i Sveti Jeronim zaštitnik grada

Tradicionalnim Bokeškim kolom i svečanim defileom ulicama Herceg Novog, članovi Bokeljske mornarice 809 – podružnice Herceg Novi obilježili su u subotu svoj Dan i praznik Svetog Jeronima. Novljanima su se pridružili članovi tivatske i kotorske podružnice pa je u defileu, praćenom Mjesnom muzikom Đenović, bilo preko 50 članova organizacije stare više od 12 vijekova.

Prema tradiciji, dočekao ih je i pozdravio predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i državnu zastavu predao admiralu Bokeljske mornarice Mirku Vičeviću.

Dan Bokeljske mornarice 809 – podružnica Herceg Novi

Raport predsjedniku, na platou ispred zgrade lokalne uprave, predao je kapetan podružnice Herceg Novi Dejan Verigo. Nakon smotre odreda, svečana povorka je nastavila glavnom ulicom do Trga Nikole Đurkovića gdje je pucnjima sa Tore označeno da je slobodan ulazak u grad.

Uslijedilo je kolo Bokeljske mornarice na trgu pred crkvom Svetog Jeronima, nakon što je smotru obavio admiral Mirko Vičević.

“Ponosni smo što možemo uveličati vaš i naš praznik oslobođenja Herceg Novog. Značajno je da smo svi zajedno, da slavimo i prisjećamo se važnih trenutaka, da baštinimo ono što su nam ostavili. Važno je da je Herceg Novi ovako veseo i da prihvata ljude iz svih drugih gradova. Došli smo iz Kotora i Tivta da pomognemo mornarima iz Herceg Novog i posebno me raduje što smo u nikad većem broju, a nadam se da će se broj povećavati narednih godina. Imamo dosta mladih, nadam se da će oni tradiciju prenositi na svoje bližnje i nastaviti iza nas“, kazao je Vičević.

Dan Bokeljske mornarice 809 – podružnica Herceg Novi

Svečanosti su, uz predsjednika Katića i sekretara Skupštine opštine Dejana Radonića sa saradnicima, kao i menadžera opštine Dušana Vukića, prisustvovali sekretari opštinskih sekretarijata, te vice admiral Andro Radulović, predsjednik Hercegnovske podružnice Milorad Nešić, predstavnici Upravnog odbora Bokeljske mornarice, brojni građani i gosti.

Obilježavanje praznika završeno je svečanom misom u crkvi Svetog Jeronima.

Sveti Jeronim zaštinik  grada

Sveti Jeronim crkveni otac i  učitelj, iz Stridona u Dalmaciji, rođen je 340 godine, preminuo je 420 godine. Bio je sin ilirskih hrišćanskih roditelja, no kršten je kasnije, u Rimu, gde je studirao retoriku. Živio pustinjačkim životom, bavio se pisanjem i prevođenjem. Jeronim, koji je bio izuzetan poznavalac latinskog jezika, preradio je postojeće prevode Novog zavjeta. Njegov prevod se zove Vulgata („prevod za narod“ – na latinskom).

Podsjetimo, 30. septembra 1687. godine, na dan Svetog Jeronima, nakon dugotrajnih borbi sa Turcima, na čelu savezničkih snaga u Herceg Novi ulazi vojskovođa Jeronim Korner i sa ovim činom Boka Kotorska kao cjelina biva uključena u Republiku Svetog Marka.

Herceg Novi – Sv Jeronim

Budući da je godine 1687. opšti providur Jeronim Corner preduzeo osvajanje i oslobađanje Herceg Novog od Turaka, u tu zahvalu isti je vojskovođa dao podignuti crkvu u čast Sv. Jeronimu kao zaštitniku Herceg Novog u spomen na oslobođenje i veliku pobjedu nad neprijateljem.

Veliku vojsku, pored Mlečana i Peraštana, sačinjavali su i pripadnici reda Malteških vitezova koje je poslao vojvoda od Toscane i odred Papinske vojske. Nakon više sedmica opsade i borbe, grad je oslobođen 30. septembra kad se zbio i posljednji juriš. Istog dana je slavljena pobjeda, a svečani Te Deum (Tebe Boga Hvalimo) predvodio je nadbiskup barski, Andrija Zmajević.

Na ovaj događaj u crkvi Sv. Jeronima podsjeća nas velika oltarska pala Bogorodice sa svecima na kojoj se razabire Gornji grad (Tvrđava Španjola) i brežuljak na kome je izgrađena crkvica Sv. Ane polovinom 16. stoljeća, a u donjem desnom uglu slike stoji povijesni natpis: “Voljom Božjom, zagovorom Djevice, molitvama Inocenta XI. vrhovnog svećenika, svetu sliku Bogorodice izloži, klanjajući se Jeronim vitez Corner, upravitelj Dalmacije, osvojivši Herceg Novi 1687. godine”.

Najčitanije