20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Objavljen zbornik “Barski nišani u kontekstu vremena i analize”

Barski nišani u kontekstu vremena i analize

Iz štampe je upravo izašao zbornik radova “Barski nišani u kontekstu vremena i analize” koji su priredili Goran Pajović i Burhan Čelebić, a glavni urednik je Goran Pajović.

-Ovo djelo sublimira više strukturalno različitih radova, koji na specifične načine obrađuju ovu lokalnu temu.

Inicijalna ideja urednika, da se ova tema prikaže javnosti, postoji već nekoliko godina, ali tek je sada ova zamisao krunisana publikovanjem štampanog izdanja.

Rad na ovom zborniku je sproveden tokom 2023. -kazao je za Feral.bar Pajović.

Ovaj naučni zbornik sadrži radove “Bar u stoljećima polumjeseca 1571-1878.”, autora Jovana Muhadinovića, “Arheologija islamskih nekropla – Zakonski okvir” autorke Petre Zdravković, “Običaji sahranjivanja kod muslimana” Burhan Čelebića, tekst Marka Dragovića o barskim vakufima (autori Filip Kuzman i Vukan Ražnatović).

U zborniku su i tekstovi “Osmanski nadgrobni spomenici i njihove opšte karakteristike” autora Admira Adrovića, “Barski nišani” Burhana Čelebića, “Zaboravljeni mezar”  Mirsada Kurgaša, kao  i dvije recenzije koje su priložili Dejan Drašković i Miloš Živanović.

-Nišana na teritoriji Bara ima u raznim dijelovima naše opštine, ali je fokus ove publikacije stavljen na nekoliko nekropola koje se nalaze u neposrednoj blizini Starog grada.

Kroz tipološku klasifikaciju, te i analizu ovih ostataka prošlih vremena ali i podsjetnika konkretnih individua, prikazano je jedno moguće tumačenje skoro pa svakog osobenog nišana.

U knjizi je publikovan i veliki broj fotografija koje daju na uvid izgled i osobenosti svakog prikazanog nišana, a takođe daju i mogućnost da se dalje autori bave ovom i drugim povezanim temama na razne načine-dodaje Pajović.

On je ukazao da je izdavanje ove knjige bila njegova zamisao da okupi određeni broj različito profesionalno orjentisanih ljudi “koji svojim radovima mogu ovoj temi da priđu iz različitih uglova”.

-Upravo različiti pristupi, naglašeni kroz pojedinačne radove, čine cjelinu koja i široj čitalačkoj publici može da približi veoma kompleksan segment istorije, kulture, antropologije i etnologije, koji se kroz obilježavanje groba i grobnog mjesta provlače stoljećima.

Knjiga posjeduje na desetine fotografija barskih nišana, najvećim dijelom četiri lokacije.

 Zbornik je dio projekta pod radnim nazivom “Promocija otomanske kulture kroz dokumentarni film i zbornik radova, o umjetnosti nadgrobnih nišana na teritoriji Bara” koji je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Prijatelji štampanog izdanja su Opština Bar i Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore-zaključio je Pajović.

Izvor:Feral.bar

Najčitanije