11 C
Kotor

Slušaj online radio

Ocean Viking spasio brodolomce kod Malte

Ocean Viking foto EPA

Ocean Viking, humanitarni brod za medicinske intervencije na moru kojim upravlja SOS Mediterranee, spasio je prošli tjedan u noći s četvrtka na petak 29 migranata s broda kod Malte, priopćila je humanitarna nevladina organizacija sa sjedištem u Marseilleu.

Migranti su u čamcu od staklenih vlakana neprikladnom za plovidbu unevolji na moru bili čak pet dana, navodi nevladina organizacija dodajući da je prošlo 20 sati od prvog javljanja do trenutka kada je Ocean Viking pronašao čamac s migrantima koji su trebali pomoć.

“Premda su bili svjesne težine situacije, pomorske vlasti nisu pomogle osobama u čamcu dok su se vremenski uvjeti pogoršavali”, tvrde iz SOS Mediterraneea te napominju da dok je Ocean Viking spašavao unesrećene brodolomce, helikopter Malte je kružio iznad čamca, a talijanski ophodni brod je također bio tu, ali nitko od njih nije pomogao ekipama SOS Mediterraneea u potrazi niti u koordiniranju akcije.

Nevladina organizacija dodaje da su talijanske vlasti odredile luku Bari za iskrcaj spašenih migranata.

Središnji Mediteran je najopasnija migrantska ruta u svijetu, a prema podacima Međunarodna organizacija za migracije (IOM) na tom području je tijekom 2022. nestalo 1.417 ljudi.

Najčitanije