21 C
Kotor

Slušaj online radio

Treći BokaBayTrail počinje 29.aprila u Kotoru

Treći BokaBayTrail

U subotu 29. aprila sa početkom u 4:00h startuje treće izdanje trail trke Boka Bay Trail koje će ove godine okupiti rekordnih 300 planinskih trkača iz 15 država svijeta, najavljeno je na današnjem presu održanom u Kreativnom hub – u u Kotoru. Trka, koja je ove godine podržana od strane najvećeg sportskog brenda “Salamon”, dobija i novu treću stazu u dužini od 60 km na 3000 m nadmorske visine, tako da će se takmičari na ovogodišnjem BokaBay trailu takmičiti na Zelenoj, Plavoj i Crvenoj stazi.

Organizator trke i izvršni direktor kompanije Multisport Academy Mayer, Igor Majer kazao je na presu da Zelana staza kreće iz tivatske luksuzne marine Porto Montenegro, preko predivnih borovih šuma na Vrmcu i kotorskih serpentina vodi do cilja u Kotorskom starom gradu.

“Plava staza kreće iz Perasta preko Vranovog brda i čuvene tvrđave Sv. Andrija spaja se na transverzalu Orijen – Lovćen – Rumija. Iako su ljepote ove staze takve da bi ste vjerovatno poželjeli nastaviti dalje, podnožje Lovćena je mjesto gdje počinjete spust ka Kotoru koji je svima krajnja destinacija. Crvena staza koja kreće iz Risna vodi do Crkvica starim Austrougarskim putem. Preko Brstanovice, staza se na svom tridesetom kilometru spaja sa Plavom stazom i nastavlja istom rutom preko Gornjeg Orahovca, Malih Zalaza, Žanjev dola do Kotora”, kazao je on.

Majer je istako da ovogodišnji novitet, Crvena staza predstavlja najveći izazov za takmičare, na kojoj će učestvovati oko 30 – ak inostranih, profesionalnih planinskih trkača.

“Turistička organizacija Kotora (TO) je i ove godine prepoznala značaj ove sportske manifestacije, kojom definitivno otvarama sportsko – turističku sezonu u ovom gradu. Njihova značajna pomoć uticala je da se ove godine predstavimo i sa ovom pomenutom, novom stazom”, poručio je Majer.

Direktor Turističke organizacije Kotora, Jovan Ristić izrazio je zadovoljstvo zbog, sad već tradicionalne saradnje sa Akademijom Majer, nagalasivši da Kotor v postaje prepoznatljiv po dobro organizovanim sportskim manifestacijama.

“Ono što je jedan od fokusa rada TO Kotora svakako je razvoj sportskih manifestacija, i stvaranje preduslova za ozbiljnije bavljenje sportskim turizmom u godinama koje su pred nama. Zadovoljstvo je imati ovakve manifestacije u našem gradu, i ovakve ljude, koji svojim radom slave zdrave stilove života, i upućuju, kako mlade tako i one starije ljude na bavljenje sportom”, kazao je on.

Ristić je napomenuo da se dosta takmičara, koji u Kotor dođu upravo zbog pomenutih manifestacije, često vrate u posjetu tom gradu.

“Koristi od ovakvih dešavanja su velike, i nadam se da će se iz godine u godinu unaprjeđivati i rasti”, poručio je Ristić.

TO Kotora je ovo godine proširila uspješnu saradnju sa Akedemijom Majer, kazala je predstavnica TO Kotora, Emilija Radulović.

“Ove godine smo uredili planinarske, pješačke staze u našoj opštini. Već sada su na raspolaganju deset staza u dužini preko 70 km. Navela bih Kotor – Krstac – Njeguši u dužini od 10 km, Praćište – Krstac u dužini od 6km, Krstac – Knez Do – Pestingrad u dužini od 3, 5 km ,Pelusti – tvrđava Vrmac u dužini od 4 km, Perast – Vranovo brdo – Sveti Andrija u dužini od 6km, Orahovac – Gornji Orahovac – selo Kljajević u dužini od 5 km. Sveti Stasije – Mali zalazi 6km, Sveta Vrača – Veliki zalazi u dužini od 11km, Risan – Gradina u dužini od 2, 5 km,a ubrzo će biti spremna staza  Prčanj – Vrdola u dužini od 5, 5 km”, istakla je ona.

Emilija je podsjetila da su prošle godine, u okviru projekta ”Nautica CBC” osposobili brojnu opremu na korišćenje turistima, i na taj način, kako je navela, počeli razvijati Kotor kao Smart City, a ujedno promovisati aktivni turizam i biciklizam.

“Napomenula bih da da će od 1. maja turistima biti na raspolaganju, kao i građanima, vrijedna oprema kao što su električna bicikla, na tri stanice: Dobroti, Starom gradu i na Prčanju”, kazala je ona.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije