15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Od 3. jula čarter letovi iz Ukrajine

Fijalko-Katić

U Crnu Goru 3. jula slijeće prvi čarter let iz Ukrajine, a dan kasnije još tri leta, saopšteno je na sastanku predstavnika Opštine Herceg Novi i ukrajinske ambasade.

Predstavnici Ambasade Ukrajine, na čelu sa otpravnicom poslova Natalijom Fijalkom, sastali su se sa predsjednikom hercegnovske opštine Stevanom Katićem i njegovim saradnicima, kako bi razgovarali o više tema, između ostalog o turizmu.

Na sastanku je konstatovano da ukrajinski turisti vole da dolaze u Herceg Novi i da su tokom prošle godine ostvarili oko 55 hiljada noćenja.

“Zaključeno je da postoji značajan prostor za unaprijeđenje kada je u pitanju promocija Herceg Novog na tržištu te države, na čemu se može zajednički raditi”, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Opštine.

Imajući u vidu da u Herceg Novom stanuje najveći broj ukrajinskih državljana koji imaju prijavljen boravak u Crnoj Gori, iz Ambasade su najavili da imaju u planu osnivanje ”ukrajinskog kutka” u tom gradu, koji bi bio mjesto za okupljanja i promociju kulture te zemlje.

Tokom sastanka je ocijenjeno da će Ambasada i Opština jačati saradnju u oblasti kulture i raditi na obnavljanju veza sa Odesom.

U fokusu razgovora bila je kulturna saradnja, učešće Ambasade u organizaciji festivala po kojima je grad prepoznat, kao i obnavljanje veza između Herceg Novog i Odese, koji su prije deset godina ozvaničili svoje prijateljstvo.

Katić je kazao da dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog i da osnov za povezivanje treba da bude prijateljstvo dva grada kulture – jednog na Jadranu, a drugog na Crnom moru.

“Herceg Novi je poznat kao grad festivala i jedan od gradova koji su naročito posvećeni kulturi, zbog čega Ambasada Ukrajine sa pažnjom prati sve kulturne manifestacije koje se ovdje dešavaju”, rekla je Fijalka.

Najčitanije