15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Od Kotora do Velikog Žurima i Kapetanovog jezera sa “Vjevericom”

Fantastičan pogled na Rovačke planine začinili kačamakom


Grupa planinarskih zaljubljenika iz Boke kotorske okupljena oko PD „Vjeverica“ krenula je subotu, 8. jula iz Kotora preko Nikšića do Lukavice,  opština Kolašin, odakle se iz Zagaračkog katuna na 1.690 mnm (Bare Bojovića) popela na vrh Veliki Žurim na 2035mnv. Podijelili su se u dvije grupe- jedna je išla malo težom, neobilježenom stazom, a druga lakšom, markiranom. Našavši se zajedno na vrhu, uživali su u pogledu na sve četiri strane svijeta, sve sa vizurom na kamenito- travnatu visoravan, prepunu raznobojnog cvijeća (majčine dušice, kantariona, hajdučke trave…), bez ijednog stabla.

Gledajući u vrh Malog Žurima, zahtjevnijeg za uspon od svog “velikog” imenjaka, u okruženju vijenca vrhova Gackovih greda, pored Ilijinog vrha i ostalih, ispeli su se na strmi Nikolin vrh sa fantastičnim pogledom na jezero i Rovačke planine, te spustili niz padinu do Kapetanovog jezera.  Nekolicina ih se okupalo, a svi su se, nakon pređenih 12 kilometara, okrijepili u dvorištu seoskog domaćinstva Dragomira-Dragana Minića, starosjedioca Rovaca. Njegova supruga Zorica i sinovi Radun, Mina i Momčilo, dio su porodične ekipe koja na obali Kapetanovog jezera uspješno dočekuje goste već 26 godina. Planinari iz Boke imali su priliku da probaju ukusni domaći specijalitet kačamak, priganice su nezaobilazne, a na meniju su i cicvara – koju ovdje zovu gotovac- ili vareni sir,  zatim jagnjeća čorba, sve iz domaće proizvodnje sa obližnjih katuna.

-Naši posjetioci iz inostranstva, posebno oni koji su prošli alpske planine i oblast Stare planine ka Bugarskoj, svi oni koji dođu ovdje, kažu da je ovo mjesto najljepše od svih koja su obišli. Dive se ljepoti dva jezera: Kapetanovo jezero od starina se zvalo Trebješko, a kasnije je nazvano po kapetanu Mušoviću (iz turskoga rata), a gmalo  dalje je Brnjičko jezero, kako piše u knjizi „Crnom Gorom“ iz 1972, u novije doba nazvano Manito jezero. Ime je dobilo po Brnjiku, prostoru od ždrijela do Veljeg Dubokog  na Lukavici, što je dio vijenca Rovačkih planina. Tu je i nekoliko vrhova sa preko 2000mnv: Stožac (2175mnv) i Kapa Moračka (2225mnv), u produžetku je Kanjon Mrtvice, dubok hiljadu metara, jedan od najljepših u Evropi., objašnjava za Boka news domaćin. Njegovo domaćinstvo „Minić“ nalazi se u katalogu Turističkog saveza Crne Gore. U registru je upisano sa jednom zvjezdicom, moglo bi biti i više, ali za planinare koji umorni dođu do ovoga mjesta pored jezera, važnije od zvjezdica je „da imaju gdje glavu skloniti“.

Pogled na Kapetanovo jezero

– Volim ove planine, tu sam rođen i želja mi je da se Rovca proglase nacionalnim parkom (ne parkom prirode). Predlažem da se „ukinu“ svih pet  nacionalnih parkova, a da se stvori jedan – cijela Crna Gora da bude nacionalni park. Tu bi trebalo da se uključi država. Na taj način ćemo povezati južni, središnji i sjeverni dio zemlje, to je nekih 150 kilometara od mora dovde, vi planinari ste primjer tog povezivanja, kaže domaćin.

Nedavno je do jezera asfaltiran put, koga Minić zove „zlatna traka“, jer se mještani više „ne lome“ oko iznošenja potrepština za domaćinstva, a i posjetiocima je lakše doći do jezera i odatle planirati različite rute za hodanje.

/Tekst i foto: M.D.Popović/

Najčitanije