24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenski: Ukrajinske snage napreduju na jugu, drže inicijativu

Ukrajinske snage na bojištu blizu Bahmuta
Foto: Sofiia Gatilova / REUTERS

Ukrajinske postrojbe nastavile su jučer kampanju ponovnog zauzimanja područja pod ruskom kontrolom na jugoistoku Ukrajine, a predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su snage njegove zemlje preuzele inicijativu nakon prijašnjeg usporavanja. Vilnius dočekuje čelnike NATO-a s jasnom porukom da mu Ukrajina treba pristupiti što prije, ali na ovotjednom summitu neće biti zaključka o ubrzanom članstvu, kako bi to želio predsjednik Zelenski.

Vilnius voli Ukrajinu”; glavni grad Litve želi Ukrajinu što prije u NATO-u

Vilnius dočekuje čelnike NATO-a s jasnom porukom da mu Ukrajina treba pristupiti što prije, ali na ovotjednom summitu neće biti zaključka o ubrzanom članstvu, kako bi to želio predsjednik Volodimir Zelenski. Čelnici 31 zemlje članice NATO-a sudjelovat će u utorak i srijedu na sastanku na vrhu na kojem je jedna od glavnih tema članstvo Ukrajine u Sjevernoatlantskom savezu.

Ukrajina se želi priključiti što prije, ali mišljenje je o tome među članicama NATO-a podijeljeno. Istočnoeuropske zemlje, među kojima i Litva, podržavaju brz ukrajinski put, dok su zapadne, koje predvode SAD i Njemačka, opreznije. Vilnius je međutim u tome jasan – poruke podrške u gradu su posvuda. Ukrajinske zastave vise ravnopravno s litavskim i zastavama NATO-a.

Američki predsjednik Joe Biden bio je jasan. “Ne mislim da je spremna ući u NATO”, rekao je za CNN. “Bili bismo u ratu protiv Rusije kad bi se to dogodilo”, dodao je.

No bez obzira na to što neće dobiti poruku o ubrzanom pristupanju, Kijev bi na summitu mogao dobiti “jamstva o sigurnosti” i općenito obećanje o daljnjoj pomoći.

Održat će se i prvi sastanak Vijeća NATO – Ukrajina, neke vrste kompromisa kojim bi Savez jačao veze s Kijevom jer bi nova platforma trebala omogućiti Ukrajini da sudjeluje bliže u radu NATO-a i bude uključena u njegov razvoj.

Zelenski: Ukrajinske snage napreduju na jugu, drže inicijativu

Ukrajinske postrojbe nastavile su jučer kampanju ponovnog zauzimanja područja pod ruskom kontrolom na jugoistoku, a predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su snage njegove zemlje preuzele inicijativu nakon prijašnjeg usporavanja.

U ruskim izvještajima stoji da su teške borbe zahvatile područja izvan istočnoga grada Bahmuta, koji su zauzele snage ruske plaćeničke skupine Wagner u svibnju, nakon višemjesečnih borbi. Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je da je jedna od njegovih postrojbi raspoređena na tom području.

Opremljena sve sofisticiranijim zapadnim oružjem nakon više od 500 dana rata, Ukrajina je pokrenula očekivanu protuofenzivu koja se do sada usredotočila na zauzimanje niza sela na jugozapadu. Ukrajinske snage također pokušavaju ponovno zauzeti područja oko Bahmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram navela je da su borbe bjesnjele na dva područja na jugoistoku.

– Konsolidiramo naše dobitke na tim područjima, napisala je.

Ruske postrojbe, rekla je, brane Bahmut, dok su ukrajinske snage zabilježile određeni napredak na južnom krilu grada.

Rusko ministarstvo obrane: Borbe otežane topografijom

Nije bilo promjena na položajima sjeverno od Bahmuta, a ukrajinske snage nastavile su voditi teške borbe zapadno od Bahmuta i blizu Limana, sjevernije u regiji Donecka.

Zelenski je prije priznao da je napredovanje sporije od onoga što su on i njegovi generali željeli, ali rekao je da su ukrajinske snage držale inicijativu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije