19.7 C
Kotor

Slušaj online radio

UPS: Od početka godine 26 spasavanja na moru

Uprava pomorske sigurnosti

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama od početka godine primila je deset poziva u pomoć, gdje je direktno u akcijama traganja i spasavanja na moru spaseno 26 osoba, kazao je za Dan direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Safet Kočan.

Kako je kazao, ne Skadarskom jezeru primljen je jedan poziv za pomoć, kada su tri osobe spašene, a jedna se utopila.

“Zbog koronavirusa, smanjen je pomorski saobraćaj u Crnoj Gori, ali tokom vikenda, domaći gosti i građani su prisutni na plažama i koriste razna plovna sredstva, kada se i pojavila potreba za aktiviranjem službe traganja i spasavanja”, rekao je Kočan.

Prema njegovim riječima, od početka godine, zaključno sa šestim julom, Uprava pomorske sigurnosti obavila je 449 tehničkih pregleda za čamce i 11 za brodove.

“Od prošle godine do šetog jula ove godine, organizovane su i obavljene 53 akcije traganja i spasavanja na moru”, rekao je Kočan.

Kako je naveo, prije polaska na more bilo kojim plovnim objektom, potrebno je da se posada i članovi posade informišu o vremenskim uslovima na moru.

“Prema našem iskustvu, shodno vremenskim prilikama treba izabrati rejon plovidbe sa kojeg je moguće brzo sklanjanje u slučaju jakog vjetra i nemirnog mora. Opremljenost čamca mora biti u skladu sa pravi lnikom o čamcima, koji definiše minimum opreme koji svaki čamac mora imati prilikom isplovljenja”, rekao je Kočan.

On je kazao da na moru nije jednostavno sprovesti akciju traganja i spasavanja, a spasavajući tuđe živote spasioci rizikuju svoje.

Izvor:Mina

Najčitanije