20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Od ponedjeljka dozvoljen ulazak u Crnu Goru državljanima 122 zemlje

Granični prelaz Debeli brijeg foto Boka News

U Crnu Goru je, shodno odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), od ponedjeljka dozvoljen ulazak građanima 122 države, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ su naveli da u Crnu Goru i dalje nije dozvoljen ulazak državljanima Srbije zbog, kako su objasnili, nejasne situacije sa epidemiološkim podacima u toj zemlji.

Na listi država iz kojih je od 1. juna dozvoljen dolazak i boravak u Crnoj Gori, a u kojima je stopa aktivnih slučajeva COVID 19 manja od 25 na 100 hiljada stanovnika, su Hrvatska, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo.

Iz Instituta su kazali da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom, imajući u vidu dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije.

“Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, u svemu tome poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit IJZ, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica, a to je bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obje strane.

U IJZ su sigurni da je svima jasno da je njiova uloga isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju.

“Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć”, naveli su iz IJZ.

Oni su kazali da su ove sedmice sa liste uklonjeni Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam.

“Iz razloga što je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, tako da je stopa aktivnih slučajeva u određenim državama trenutno iznad 25 na 100 hiljada stanovnika”, pojanili su iz IJZ.

Kako su naveli, lista ove sedmice neće biti proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum, a ažurirana lista počinje sa primjenom u ponedeljak u ponoć.

Najčitanije