18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Odbor povjerenika Tivat nije usvojio završni budžet Opštine za 2021.

Odbor povjerenika Tivat – foto S.L.

Odbor povjerenika Opštine Tivat nije usvojio završni račun budžeta Opštine za 2021. godinu.

Za usvajanje završnog računa glasali su povjerenici iz Tivta Goran Sindik i Igor Jovović, dok je pet povjerenika koji dolaze iz Podgorice, bilo uzdržano.

Po završnom računu, Opština Tivat je lani ostvarila ukupne prihode od 20,62 miliona eura što je 21 posto više od plana. Rashodi su iznosili 13,03 miliona eura što je 24 posto manje od planiranih rashoda.

Kako je istakao sekretar za finansije Jovan Brinić, Opština Tivat je lani iz minusa od preko 3 miliona eura, došla do plusa od preko 7 miliona u gradskoj kasi.

Ovi rezultati i pozitivno mišljenje eksternog nezavisnog revizora koje je lokalna uprava Tivta dobila na ovakav završni račun, nisu bili dovoljni da njegovo usvajanje podrže predstavnici Vlade Crne Gore u Odboru povjerenika Opštine Tivat: Enesa Hasanagić Katana i Jelena Popović iz Ministarstva javne uprave, Šućo Orahovac iz Ministarstva finansija, Aleksandra Gardašević – Slavuljica uz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Jelena Krivokapić iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Predstavnici lokalne izvršne vlasti predvođeni gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (NP) nisu krili iznenađenje i razočarenje ovakvim postupkom povjerenika iz Podgorice.

Komenović je neizglasavanje završnog računa budžeta kakvim se, kako je kazao, ne može pohvaliti nijedna druga opština u Crnoj Gori, nazvao opstrukcijom. On je posebno ukazao na to da se o završnom računu uopšte nije ni povela rasprava na sjednici Odbora povjerenika, niti su članovi tog tijela iz Podgorice koji su bili uzdržani, uopšte objasnili zašto tako postupaju.

Sekretar za finansije Jovan Brinić obraćajući se povjerenicima, zapitao se “ima li uopšte kapaciteta da razumijete o čemu vam pričam obrazlažući što smo lani u finansijskom smislu postigli i što vam je prezentovano u ovom materijalu o završnom računu budžeta”.

Za razliku od toga što su ćutali o tome zašto ne podržavaju ovakav završni račun budžeta Opštine, povjerenici iz Podgorice bili su vrlo zainteresovani za priču o efemernim stvarima, pa je tako Enesa Hasanagić-Katana problematizovala Odluku o lokalnim administrativnim taksama jer po njenom mišljenju, nije navedena tarifa za tu taksu za vjenčanja koja se održavaju neradnim danima.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije