24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Odlazak Andrije Krstovića poznatog tivatskog sportskog i društvenog djelatnika…

Andrija Krstović -In memoriam

IN MEMORIAM

Andrija Krstović  1935- 2021.

Prije nekoliko dana mrtvačko zvono crkve sv. Antona u Tripovićima  obznanilo je odlazak još jednog od svjedoka i sudionika  mijena, lijepih i loših vremena koja su snalazila Tivat.

U 86.godini od posljedica korona virusa umro je u bolnici na Cetinju Andrija Tripov Krstović, poznati tivatski sportski, društveni i politički  djelatnik.

Andrija potiče iz tivatske  starosjedilačke obitelji, koja je dala mnoge, za ovu sredinu, značajne ljude i čitav niz marljivih, stručnih nadaleko poznatih zanatlija, bez kojih bi lokalna povijest bila nezamisliva.

Rodio se  u Tivtu 25. srpnja 1935. godine. Čitav život je proveo u Mažini, dijelu starog Tivta, u kome Krstovići žive stoljećima.

Pomorski  arsenal, koji je izgradila Austro-Ugarska ( na zemlji jednog Krstovića), nije bio samo presudan za razvoj Tivta, nego i za sudbine  generacija mladih Tivćana koje su nastavljale tradicionalna zanimanja  svojih  dijedova i očeva i stasali u vrsne zanatlije. Za takav profesionalni i  životni put je bio pripremljen i Andrija, pa je poslije Osnovne škole završio zanat  brodskog  mehaničara i dugo godina radio na remontu ratnih brodova u Mornaričko tehničkom  remontnom zavodu „Sava Kovačević“. Kasnije je bio zaposlenik u  Stambeno-komunalnom poduzeću  i  tivatskom Domu zdravlja do 1996. godine, kada odlazi u mirovinu.

Andriju Krstovića ćemo pamtiti prije svega po njegovim zaslugama  u tivatskom sportu. Od najranije mladosti se bavio sportom. Tokom 50- tih, 60 -tih i 70- tih godina XX stoljeća, kada je sport imao jedino  smisao plemenitosti natjecateljskog duha, Tivat je bio centar sportskih dešavanja, a  Andrija  jedan od  najznačajnijih aktera, po kome se  tivatski sport prepoznavao. U rukometnom klubu „Partizan“ postigao je najveći uspjeh, sudjelovao  je na republičkim i  i državnim  turnirima i takmičenjima  u Crnoj Gori i Jugoslaviji. Za petnaest  godina predanog bavljenja , Rukometni savez Jugoslavije dodijelio mu je  1970. godine brončanu medalju.  Zavrijedio je i titulu  počasnog predsjednik RK „Partizana“ :

Kako je multidisciplinarno bavljenje sportom bilo jedna od osobenosti toga doba nije čudno da je, uz rukomet, bio i uspješan košarkaš kluba „Partizan“ i vaterpolist u  vaterpolo klubu „Neptun“.

Kada je prestao aktivno da se bavi sportom, nastavio je da radi sa mladima kao trener u vaterpolu, plivanju i rukometu.

Pozne godine  su učinile da mu od svih sportova, ribanje, uz  navijačku strast za NK Dinamo iz Zagreba, dugu  više od pola stoljeća,  pruži najviše zadovoljstva,

Andrija Krstović će biti  posebno zapamćen i po svom društvenom i političkom doprinosu u vrijeme kada su preostali Hrvati iz Boke  (koji je  nijesu napustili 90- tih godina ) započeli bitku za opstanak i očuvanje  svog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta. Nenametljiv, ali  dosljedan i  pouzdan , Andrija Krstović je bio sudionik rađanja  nekoliko značajnih  institucionalnih okupljanja Hrvata. Bio je uvijek tamo gdje  je trebalo obraniti interese Hrvata u Crnoj Gori i svoje ime založio u temeljne vrijednosti svih hrvatskih udruga , ali i tamo gdje se  dokazuje neupitna odanost državi Crnoj Gori.

Andrija Krstović je bio aktivan član Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore od  osnivanja 2001. godine. Obnašao je odgovorne dužnosti, bio je član predsjedništva HGD –a , a krajem 2003. godine bio je povjerenik HGD-a  za grad Tivat.   U povodu proslave pete obljetnice od osnivanja  Društva 2006. godine dodijeljena mu je priznanje za doprinos u ostvarivanju ciljeva Društva. Kao povjerenik HGD skoro dvije decenije  se brinuo da Hrvatski glasnik, jedino tiskano glasilo Hrvata iz Crne Gore, dođe do tivatskih čitalaca.

Velike zasluge ima i kao jedan  od osnivača,  tada jedine hrvatske  političke stranke, Hrvatske građanske inicijative, 2002.godine ,  Hrvatskog nacionalnog vijeća, 2006 godine i Nevladine udruge “Dux Croatorum” , 2007. godine.

Andrija je imao miran i  sretan obiteljski život kao suprug, otac i djed.

Ispraćen je na posljednji počinak  od svojih najbližih i  sahranjen je na groblju sv. Šimuna, uz svoju voljenu suprugu Zlatku.

Zbog zdravstvene situacije i zabrane okupljanja, mnogima je bilo uskraćeno  da mu  se poklone, ali ne i da ga trajno sačuvaju  u sjećanju.

/Marija Mihaliček/

Najčitanije