22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Carević, Komnenović i Katić: Vlada da pokaže da je posvećena sopstvenim građanima

Boka Kotorska panorama – foto S.L

Predsjednici opština Budva, Herceg Novi i Tivat, Marko Carević, Stevan Katić i Željko Komnenović, izrazili su nezadovoljstvo izostankom podrške privredi u ovim opštinama, koje su posebno ekonomski pogođene zatvaranjem brojnih djelatnosti na period duži od mjesec dana.

Ministarstvo na čijem je čelu Milojko Spajić prije dva dana je na zahtjev trojice gradonačenika da država obezbijedi subvenicije za sve zaposlene u Budvim Tivtu i Herceg Novom koji rade u djelatnostima što su zbog „zakljulavanja“ ta tri grada uslijed loše epidemiološke situacije, već duže vrijeme zatvorene. U odgovoru iz Podgorice navedeno je da će subvencionisati samo dio zarade za roditelje djece starosti do 11 godina koji su zbog toga izostajali sa posla  kao i zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada po osnovu čuvanja djeteta sa smetnjama u razvoju mlađeg od 18 godina, te da neće biti nikakvie druge podrške za privrednike tri grada.

U zajedničkom odgovoru koji su Cerević, Komnenovič i Katić uputili Ministarstvu finansija i socijalnog staranja stoji da su čelnici tri opštine “upoznati sa mjerama koje su donešene za roditelje djece do 11 godina.“

„Osim njih, na području naših opština žive i rade i roditelji starijih učenika, studenata, kao i ljudi koji možda nemaju djecu, a egzistencija im je direktno ugrožena mjerama Ministarstva zdravlja, kojima im je zabranjen rad. Moramo da napomenemo, ugrožena kategorija su i podstanari, kao i preduzetnici koji iznajmljuju poslovne prostore za rad svojih djelatnosti. Donošenjem subvencija za zarade za mjesec februar za privrednike sa područja naših opština, pokazali biste građanima da ste zaista posvećeni tome da im u vremenima teškim za sve nas, makar malo olakšate borbu za opstanak ionako ugroženog poslovanja.“- stoji u odgovoru trojice gradonačelnika Vladi.

Ministarstvo finansija je kako je juče saopšteno iz Optine Tivat, u svom odgovoru na izrečeno negodovanje, pozvalo je da rukovodstva opština “pokažu razumijevanje za to da Vlada u ograničenim finansijskim uslovima i velikom pritisku na javne finansije, nastoji usmjeriti sredstva na najugroženije djelatnosti privrede”.

Iz Ministarstva podsjećaju da osim subvencionisanja februarskih zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada, jesu aktuelne i ostale mjere u okviru Programa subvencionisanja zarada u I kvartalu 2021. Takođe navode mogućnost odlaganja i reprograma plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, jednokratnu podršku za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, dodatne mjere podrške za turizam i ugostiteljstvo. Iz Ministarstva posjećaju na definisanu mjeru za smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu za 50% u 2021. godini, kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu, koje se odnose na period 1.07. – 31.12.2020. godine, uz reprogram na 12 mjeseci.

“Cijenimo da aktuelne mjere, kako one koje podrazumijevaju konkretna davanja, tako i mjere koje se odnose na olakšice, predstavljaju značajnu podršku privredi. Vjerujemo da i sada pokazujemo interaktivan pristup kada su privrednici u pitanju, uz svakodnevnu posvećenost analizi njihovih zahtjeva i prihvatanje istih u mjeri mogućeg u trenutnim finansijskim uslovima.“, stoji u posljednjem odgovoru Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Izvor:S.L.

Najčitanije