16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Odlazak Nade Gjurović Truš, potomka poznate bokeške obitelji

Nada Gjurović Truš

Tiho, mirno, dostojanstveno kako je i živjela, otišla je danas Nada Gjurovic Truš, u neki bolji i čistiji svijet. Rođena 1931. godine, potomak je poznate bokeške obitelji Gjurovic, praunuka viteza Bernarda Gjurovica, brata Tripa Gjurovica, jedne od vodećih pomorsko-trgovačkih obitelji u Boki Kotorskoj u 18. i 19. stoljeću.

Sa Nadom sam razgovarao više puta u njenoj palati na Prčanju gdje je živjela,  uglavnom o njenoj obitelji i precima. Stari palac i kapetanski salon sa pogledom na more, ispunjeni su portretima predaka o kojima je pričala sa ponosom. Žive slike u njenim sjećanjima, kao i artefakti kojima je dočaravala prošlost i uspjeh predaka, ono prošlo vrijeme u kojem su Gjurovici bili značajna poveznica povijesti Boke Kotorske, u širem kontekstu prožimanja dvaju Jadranskih obala, za nju su bili povijesna štorija o kojoj se nije mnogo pričalo, niti je dobila zasluženi prostor u kontestu ukupnog razvoja Boke Kotorske.

„Sve što vidite stvoreno je na jedra i trgovinom u tim vremenima“, isticala je Nada. Posebno je bila ponosna na Tripa Gjurovica za koga kaže da je bio izrazito sposoban i vidio je mnogo dalje i šire, pa je, između ostalog, bio dioničar kada se gradio Suecki kanal, od čega je kasnije godinama ubirao dobit.

Salon obitelji Nade Gjurović Truš – foto Boka News

„Naša obitelj dala je pomorce, kapetane, advokate, znanstvenike koji su ostavili duboki trag u razvoju Boke Kotorske, ali ne samo Boke, već mnogo šire“, sa ponosom je isticala Nada.

„Obiteljska crkva Svetog Ivana na Prčanju i danas svjedoči o kulturnom i povijesnom nasljeđu, kao svjetionik koji upućuje, upozorava, osvjetljava jedan identitet, identitet obitelji koja je ostavila duboki trag na ovom područiju kroz stoljeća“, govorila je Nada prilikom prošlogodišnjeg susreta, povodom 400 godina osveštanja crkve Svetog Ivana na Prčanju.

Kako je tada kazala Nada, zalaganjem i voljom njenog sina dr Nikše Truša, u pripremi za štampanje je publikacija „Povijesne činjenice o obitelji Gjurovic sa Prčanja“, svjedočenje od izuzetne važnosti, ne samo za obitelj nego i za Prčanj, Boku Kotorsku i Crnu Goru.

Na uvid javnosti, kao branik zaboravu o jednoj od prvih obitelji doseljenih na Prčanj, dr Truš stavlja originalne zapise i dokumenta.

Crkva Svetog Ivna – Prčanj

„Ko su i što su bili  Gjurovici, te kome pripada patronat nad crkvom, najbolje se vidi iz zapisa „Povijesne crtice crkve Sv. Ivana Krstitelja“ Lodovika Gjurovica, koji je iz Sudskog  arhiva u Kotoru prepisao sve što se odnosi na Prčanj, počevši od 1522. godine do kraja XVIII stoljeća. Biće to izdanje koje će baciti novo svjetlo na povijesne činjenice, značaj i duboki, neizbrisivi trag koji je moja obitelj ostavila na ovom i širem području Sredozemlja, kao jedna od vodećih trgovačkih i pomorskih obitelji tokom vjekova, i kako su uticali na kulturološki razvoj  Boke“ – kazao je dr Nikša Truš.

Promocija knjige koja je trebalo da bude upriličena na dan Svetog Ivana, 24. juna, odlaže se jer je Nada, svega nekoliko dana prije, odlučila da se preseli u vječnost.

Sahrana Nade Gjurović Truš biće obavljena u krugu obitelji, danas na Prčanju.

/Miro Marušić/

Najčitanije