17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Odlični rezultati na putu u krug

Going in circles

Piše: Darko Kasalica

Ušuškan povremenim vijestima o spektakularnom kvartalnom i godišnjem rastu BDP-a, rastu stranih i javnih investicija, rekordnim turističkim sezonama, liderstvu u EU integracijama itd, a zauzet svojim svakodnevnim obavezama da to sagleda malo dublje, prosječni čovjek stiče utisak da je crnogorska ekonomija na odličnom putu da dostigne nivo razvijenosti zemalja Zapada.

Međutim, ono što je mnogo važnije od pojedinačnih kvartalnih ili godišnjih rezultata je trend koji, u našem slučaju, nažalost ne izgleda nimalo dobro.

U savremenoj ekonomiji, bruto domaći proizvod (BDP) je jedan od najvažnijih i najpopularnijih indikatora uspiješnosti privrede jedne zemlje. Ukratko, bdp nam prikazuje ukupnu vrijednost svega što je naša ekonomija proizvela u toku jedne godine. Ispostavlja se da, uprkos zvaničnom optimizmu, prosječna realna stopa rasta naše privrede u poslednjih 10 godina (od 2012. zaključno sa 2021.) iznosi svega 1,9%. Ilustracije radi, sa ovom godišnjom stopom rasta bdp-a, biće nam potrebno više od 70 godina da dostignemo trenutni EU životni standard (pod uslovom da EU bdp per capita ostane na istom nivou).

U istom periodu, deficit tekućeg računa platnog bilansa u prosjeku godišnje iznosi oko 15% BDP-a. To znači da se veliki rast privatnog i javnog duga (javni dug u odnosu na BDP je skočio sa 51% u 2012. na 103% u 2021. godini) kao i stranih direktnih investicija ne kanališe u jačanje propulzivnih industrijskih grana i izvoznih kapaciteta, već u ličnu potrošnju mahom uvoznih roba i usluga i u neproduktivne investicije poput gradnje stambenih objekata (gdje se većina materijala, opreme i radne snage takođe uvozi). Drugim riječima, zadužujemo se i prodajemo imovinu kao ludi a da to nema gotovo nikakvog efekta na naš privredni rast.

Sigurno da je lijep osjećaj živjeti u iluziji prosperiteta i ne opterećivati se onim što nas čeka u budućnosti. Ni građani ni politička elita ne vole da im se remeti trenutni komfor. A ako kojim slučajem nekad sve ovo i pukne, vazda imamo izlaznu strategiju – kartu u jednom smjeru za EU.

/Darko Kasalica/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije