20 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan 19. Orjenski maraton, učesnici iz Crne Gore, BiH, Srbije i Rusije

Proteklog vikenda uspješno je održano 19-o izdanje Orjenskog maratona, tradicionalne manifestacije planinarskog kluba „Subra“. Ovom manifestacijom, kojom se ujedno obilježava Evropski dan parkova, promovišu se prirodne ljepote Orjena i podstiče posjeta planini i zdravi stilovi života. Kroz planinarski dom „Za Vratlom“ (1160 m), bazu svih događaja, tokom vikenda je prošlo stotinjak planinara, trkača i rekreativaca, učestvujući na planinarskom maratonu, mountainrunning takmičenju i rekreativnoj šetnji.

Planinarski maraton

Na planinarskom maratonu, koji je trajao osam sati, uz organizatora, PK „Subra“, učestvovali su članovi PK „Vjeverica iz Kotora, PD Vučji zub iz Trebinja, odnosno PK „Runolist“ iz Jagodine. U ovoj atraktivnoj vođenoj turi, planinari su obišli niz zanimljivosti, austrougarske položaje na grabu, spleološke objekte, izvore, kameni most-fenomen prirode, sa najvišom dosegnutom tačkom na 1679 m visokoj Subri.

Mountainrunning trka „Orjensko srce“

Sportsku komponentu Maratona činila je revijalna mountainrunning trka, na kružnoj stazi oblika srca, dugačkoj 6 km. Takmičari i takmičarke su bili članovi triatlon kluba X Herceg Novi, triatlon kluba „Kotor“, planinarskog društva „Vučji zub“, te individualci iz Herceg Novog, Moskve, te Novosibirska.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila spomenka Perišić (PD „Vučji zub“), drugo mjesto je zauzela Jelena Tomašević (triatlon klub X Herceg Novi), dok je trećeplasirana Marija Bošnjak, iz istog kluba.

Od muškaraca, Orjensko srce je najbrže obišao Perica Vučković iz Herceg Novog, drugi je bio Dragan

Jovanović (triatlon klub „Kotor“), dok je treće mjesto zauzeo Luka Čupić (tiratlon klub X Herceg Novi).

Rekreativna staza

„Orjensko srce“ je osvojeno i kroz rekreativni pješački prolazak organizovane vođene grupe. Učesnici su bili, osim individualaca iz Herceg Novog, članovi planinarske sekcije Novski tići, koja djeluje pri OŠ „Milan Vuković“.

Predsjednik planinarskog kluba „Subra“, Duško Avramović izražava zadovoljstvo proteklom dvodnevnom manifestacijom, dodajući: „Svi učesnici su za uspomenu dobili setifikat „Planinski jarac“, za uspješno pređenu trasu kroz „Subrine jade“, dok su najboljima u mountainrunning takmičenju dodijeljene i diplome. U pl. domu je bilo obezbijeđen smještaj, noćenje, kao i zajednički obrok.“

19. Orjenski maraton je organizovan uz podršku Ministarstva sporta, Planinarskog saveza Crne Gore, Turističke organizacije Herceg Novi, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, granične policije, odjeljenja Herceg Novi i Atletskog saveza Crne Gore.

Najmlađa učesnica

Najmlađa učesnica

Vodič na planinarskom maratonu, iskusni Nikola Brajović, ističe da su ovom prilikom imali i najmlađu učesnicu do sada, Hanu Zidar, koju ove godine čeka polazak u prvi razred osnovne škole.

„Ona je u pratnji roditelja prešla cijelu ovu, 14 kilometara dugačku rutu planinarskog maratona, koji nikako ne spada u lake staze. Pri tome je cijelo vrijeme sa lakoćom skakutala s kamena na kamen i potpuno opravdala onu majicu na sebi.“

Naime, upavo su štampane majice kluba koje sadrže i fotografiju jarca kao nekadašnje maskote Subre. Sedam godina je uveseljavao posjetioce ove planine svojom iznenadnom pojavom, da bi isto tako iznenada nestao pretprošle zime, u talasu sibirske hladnoće.

Najčitanije