5.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan trodnevni kamp “Endemic pathway – Put endema” – prvi put prstenovane ptice na Solilima

Solila – projekat ePATH

Edukativni obilazak, posmatranje i fotografisanju ptica prstenovanje ptica


Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je u sklopu projekta “Endemic pathway – Put endema” skraćeno “ePATH“,organizovalo trodnevni Kamp za endemske vrste i prirodno nasleđe.

Tokom prvog dana u takmičenju i kampu su učestvovali učenici iz JU Gimnazije iz Kotora, JU Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada kao i turisti koji su u sklopu obrazovno-iskustvenog događaja, organizovanog od strane Turističke organizacije Tivat, posjetili Poseban rezervat prirode “Tivatska solila” i imali prliku da učestvuju u edukativnom obilasku, posmatranju i fotografisanju ptica te da prisustvuju prstenovanju ptica koje je prvi put održano u ovom posebnom rezervatu u saradnji sa kolegama iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Solila – projekat ePATH

Drugog dana kampa o prirodnim i kulturnim vrijednostima Solila i takmičenja u posmatranju ptica družili smo se sa učenicima iz JU SMŠ “Danilo Kiš” iz Budve i JU SMŠ Golubovci koji su tokom svoje posjete istraživali insekte, učestvovali u prstenovanju ptica, posmatrali i fotografisali ptice i takmičili se u prepoznavanju vrsta.

Solila – projekat ePATH

Trećeg dana na Tivatskim Solilima smo ugostili studente botanike i biologije sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Podgorice koji su nakon edukativnog obilaska uz pratnju ornitologa, prstenovanja ptica i istraživanja biljaka, vodozemaca i gmizavaca, imala priliku da učestvuju u takmičenju u prepoznavanju ptica uz korišćenje “ePATH” mobilne aplikacije.

Solila – projekat ePATH

S obzirom da je treći dan bio i kraj takmičenja u posmtranju ptica, stručni žiri sastavljen od ornitologa izvršio je bodovanje, nakon čega je formirana rang lista. Prvo mjesto na takmičenju je osvojila Teodora Stevović, drugo Teodora Marković a treće Una Krivokapić, učenice JU SMŠ “Danilo Kiš” iz Budve.

Solila – projekat ePATH

Kamp, radionice i takmičenja organizovana su u okviru projekta “Put endema – ePATH” u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori u cilju podizanja svijesti o značaju endemskih vrsta i prirodnog nasleđa zaštićenog područja.

Solila – projekat ePATH

Projekat “Put endema – ePATH” realizuje se u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Najčitanije

rsojevka