18 C
Kotor

Slušaj online radio

Opštine Herceg Novi i Neum: Saradnjom i zajedničkim projektima za razvoj lokalnih zajednica

0Saradnja Neum – HN

Opština Herceg Novi i Opština Neum će sa partnerskim gradovima regiona u narednom periodu zajednički raditi na izradi projekata i apliciranju za sredstva iz EU fondova, dogovoreno je na sastanku čelnika dva grada, predsjednika Opštine Stevana Katića i Opštinskog načelnika Gorana Jurkovića.

Prva zvanična posjeta Načelnika Opštine Neum bila je prilika da se razgovara o temama koje su interesi oba grada – razvoj turizma, poboljšanje infrastrukture i uslova saobraćaja tokom ljetnjih mjeseci, te saradnja na izradi zajedničkih projekata i apliciranju za sredstva iz međunarodnih fondova.

Jurković je istakao da je impresioniran viđenim u Herceg Novom i činjenicom da se radi na njegovom razvoju, ističući da i uprava Opštine Neum ima planove za budući razvoj i stvaranje novih vrijednosti.

„Imamo skoro pa identičnu i problematiku i viziju, očekujem da ćemo u budućem periodu ostvariti još bolju i kvalitetniju saradnju i da ćemo sprovesti neke od projekata za koje budemo aplicirali“, kazao je Jurković i dodao da najviše prostora za saradnju ima po pitanjima razvoja ekološkog turizma, poboljašnja infrastrukture i nabavka kvalitetne opreme za civilnu zaštitu i službe spašavanja.

Katić je izrazio zadovoljstvo posjetom Jurkovića, ističući da postoji puno stvari koje povezuju Herceg Novi i Neum, od konfiguracije terena i izazova koje ono predstavlja za djelovanje lokalnih službi dva grada, ali i priliku za razvoj turističke ponude, do saradnje na stvaranju projekata i zajedničkom djelovanju prema Evropskoj uniji.

„Naši timovi će se sastati već polovinom ovog mjeseca i mislim da ćemo sarađivati ne samo na jednom, već na više projekata. Imamo izuzetnu regionalnu saradnju, tu je sada i Neum da zajedno radimo na apliciranju za međunarodne fondove. Do sada smo to uspješno radili i mi i oni, a sada kada se udružimo ne sumnjam da će rezultati biti još bolji“, zaključio je Katić.

On je podsjetio da Opština Herceg Novi već ima kvalitetnu saradnju sa opštinama Konavle i Ravno, te gradom Trebinjem, sa kojima je sproveden projekat „Flood&Fire“, a kojim je obezbijeđena kvalitetna oprema za vatrogasce i pripadnike službi zaštite i spašavanja, kao i saradnja i koordinacija kroz zajedničke terenske vježbe u slučajevima požara, poplava i spašavanja ljudi i imovine na slabo pristupačnom terenu.

Istaknuta je i visoka uspješnost opštinskih timova za međunarodnu saradnju i neki od projekata koji su ostvareni u Herceg Novom, poput „Ćiro II“ (revitalizacija uskotračne željezničke pruge), Co.Co.TOUR (sanacija Kuće nobelovca Iva Andrića), Fortress ReInvented (inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima), Wood Key (novi sistem grijanja za dvoranu Sportskog centra Igalo), Resilient Border (novo navalno vozilo za reagovanje u slučaju saobraćajnih nezgoda i potrage u planinskim predjelima).

Na sastanku su učestvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur i Jovan Subotić ispred kancelarije za međunarodnu saradnju Sekretarijata za društvene djelatnosti.

Najčitanije