16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana 17. Skupština HGD-a, poručili: Ipak opstajemo

Skupština HGD 2018.

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore održalo je svoju redovnu, 17. godišnju Skupštinu, pod sloganom “ipak opstajemo”, u dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru, u utorak 27. novembra.

Skupštini su prisustvovali delegati iz Podgorice, Bara, Herceg Novog, Tivta i Kotora.

Skupština je počela intoniranjem crnogorske i hrvatske himne u izvođenju Dječjeg mandolinskog orkestra „Tripo Tomas“ pod dirigentskom palicom profesora Iva Brajaka.

Prije uvodnog izlaganja delegati su odali poštu članovima Društva koji su preminuli između dvije Skupštine.

Predsjednik HGD-a Marijo Brguljan u uvodnom izlaganju je podsjetio delegate na brojne aktivnosti Društva u protekloj godini, posebno ističući, tradicionalnu organizaciju Tripundanskog bala, dodjele povelje zaslužnim pojedincima za dorinos rada Društva i razvoja prijateljskih odnosa crnogorskog i hrvatskog naroda, nastavak izdavačke djelatnosti.

„Posebno bi istakao kontinuitet izlaženja jedinog štampanog medija na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori, „Hrvatski glasnik“. Uprkos finansiskim problemima sa kojima smo se suočili tokom cijele godine. Ono na što smo posebno ponosni je rad Dječijeg mandolinskog orkestra „Tripo Tomas“ koji je značajno podmlađen i trenutno ima preko 30 članova. Nažalost neke nijihove projekte smo morali otkazati zbog nedostatka finansiskih sredstava“ – kazao je Brguljan.

On je istakao da se HGD uglavnom finacira kroz projekte na konkursima u Crnoj Gori i Hrvatskoj, putem donacija i sponzorstvima.

Skupština HGD 2018.

„Uslovi konkursa su sve zahtjevniji i rigorozniji u ocjenjivanju. Često se dogodi da veoma važni projekti budu odbijeni zbog formalno pravnih nedostataka, što nam se i dogodilo. Zahvaljijući razumijevanju ljudi iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstvu Hrvatske u Crnoj Gori dobili smo jednokratnu pomoć koja nam je poslužila za ublažavanje finansiskih problema. Ranijih godina od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori na konkursu smo dobijali i do pedest posto sredstva za štampanje Hrvatskog glasnika. Na žalost, zbog problema u formiranju UO Fonda ove godine konkurs ni do danas nije objavljen. Smatramo da nije realno očekivati da iz tog izvora do kraja godine dobijemo sredstva. Uprkos svemu ipak opstajemo, što je i poruka ove 17. Skupštine“ – kazao je između ostalog predsjednik HGD-a Marijo Brguljan.

On se posebno zahvalio pojedincima i organizacijam koji su svojim donacijama pomogli da Hrvatsko građansko društvo Crne Gore opstane, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gradovima, Zagreb, Dubrovnik, Split, Omiš, Primorsko-goranskoj županiji, Šibensko-kninskoj županiji, zakladi Adris, Bokeljima iz Sidneja, Opštini Kotor i Turističkoj organizaciji Kotor.

O finansiskih problemima „Hrvatskog glasnika“ kao najznačajnijeg projekta HGD-a govorila je urednica Tijana Petrović.

Skupština HGD 2018.

„Zbog problema sa koje ima Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori u 2018. godini do danas od njih nismo dobili niti jedan euro, kao ni od države Crne Gore. Zahvaljujući ustanovama iz Hrvatske i Bokeljima iz svijeta uspjeli smo obezbjediti sredstva za štampanje šest brojeva i do kraja godine ćemo štampati još jedan dvobroj. Ponosni smo što Hrvatski glasnik ipak opstaje jer to je naš hroničar prošlog i sadašnjeg vremena, a ostaće u bibliotekama širom svijeta, u Hrvatskoj i Crnoj Gori da svjedoči o našem postojanju i radu na ovim prostorima…Nadam se da će naredna godina biti mnogo bolja“ – poručila je urednica Tijana Petrović.

Voditelj Dječijeg mandolinskog orkestra „Tripo Tomas“ prof. Ivo Brajak prisutne je upoznao sa radom orkestra i brojnim nastupima kako u zemlji tako i inostranstvu.

Skupština HGD 2018.

Članica UO HGD-a Danijela Vulović istakla je činjenicu da je HGD u 2018. godini uspio kroz projekte ostvariti samo jednu trećinu sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju u 2017. godini, Izvještaj o realizovanim aktivnostima između dvije Skupštine i plan aktivnosti do kraja 2018. godine, Plan aktivnosti i finansijska projekcija za 2019. godinu.

Skupština HGD 2018.

Kao kuriozitet moramo istaći da su Skupštini prisustvovali svi predsjednici HGD-a od osnivanja, Tripo Schubert, dr Ivan Ilić, Mirko Vičević i sadašnji Marijo Brguljan.

Skupštini su prisustvovali Dragica Perović predsjednica SO Kotor, Marijan Krasić konzul Republike Hrvatske u Kotoru,  Antun Sbutega Admiral Bokeljske Mornarice,  Zvonimir Deković predsjednik HNV.

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore osnovano je 2001. godine i nevladina je i neprofitabilna udruga koja okuplja Hrvate, sa svrhom očuvanja i promovisanja kulturne baštine Hrvata u Crnoj Gori kao autohtonog naroda.

Društvo ima svoje podružnice u Kotoru, Tivtu, Podgorici, Baru i Herceg Novom.

Najčitanije