9 C
Kotor

Slušaj online radio

Split: Obilježavanje 200. godišnjice začetka svjetioničarske službe na hrvatskom dijelu Jadrana

Savudrija svetionik

U povodu 200. godišnjice svjetionika Rta Savudrije i začetka organizirane svjetioničarske službe na hrvatskom dijelu Jadrana, Hrvatski pomorski muzej i kompanija Plovput organizirat će u Splitu 5., 6. i 7. decembra trodnevni program kojim će se ilustrirati hrvatska pomorska tradicija, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Hrvatskome pomorskom muzeju u Splitu.

Direktorica Hrvatskoga pomorskog muzeja Danka Radić je istaknula kako se tom proslavom sažima povijest svih hrvatskih svjetionika.

“Svjetionik Rt Savudrija sagrađen je po nacrtu arhitekta Pietra Nobile, koji je pripadao kršćanskome klasicističkom krugu arhitekta, a bio je prototip po kojem su građeni svi ostali svjetionici duž naše Jadranske obale,” rekla je Radić. Po njezinim riječima, “svjetionici predstavljaju hrvatsku pomorsku tradiciju i identitet Republike Hrvatske”.

Kako je rekao ravnatelj Plovputa Mate Perišić, duž hrvatske obale Jadranskog mora je 48 svjetionika.

Centralni dio trodnevnog programa, kako je najavljeno, je 7. decembra, kad će u Trgovačkom centru “Mall of” u Splitu biti otvorena izložba “Čovjek i svjetionik”.

Voditelj Plovputova projekta Željko Višić je rekao da su od 362 prispjele fotografije, koje su snimljene u suradnji s Fotoklubom “Split”, na izložbi biti predstavljene 24.

Svetionik Savudrija

“Ova je izložba nastavak našega višegodišnjeg angažmana u projektu ‘Hrvatski svjetionici’ kojim smo po tim nazivom u proteklih desetak godina uz pomoć naših diplomatskih i konzularnih predstavništava organizirali izložbe u 68 gradova diljem svijeta”, objasnio je Višić.

Osim izložbe, program predviđa da se 6. prosinca u Hrvatskome pomorskom muzeju u Splitu pod nazivom “Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika” predstave dva prigodna poštanska žiga, a 7. decembra, također u tome muzeju, održat će se predavanje o različitim aspektima svjetioničarske službe: povijesti, arhitekturi, etnologiji i filateliji.

Izvor:Hina

Najčitanije