16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Opštini Tivat

Dobrovoljno davanje krvi u Opštini Tivat

U akciji dobrovoljnog davalaštva krvi, danas održanoj u Opštini Tivat, učestvovala su 22 dobrovoljna davaoca. Cjelokupan događaj održan je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore – odjeljenje Kotor i uz podršku opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat.

„Dati krv jedan je od najhumanijih gestova, i ovdje smo da promovišemo ovaj posebno važan vid društveno-odgovornog ponašanja“ – rekao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović upućujući riječi podrške organizatorima, ali i onima koji su se odlučili na ovaj gest humanosti.

Potpredsjednik Opštine Tivat Goran Božović, inicijator događaja, podsjetio je da je ovo jedanaesta po redu akcija dobrovoljnog davanja krvi u Opštini Tivat.  „Nakon dvije godine pauze obnavljamo akciju i ličnim primjerom ukazujemo da je davanje krvi gest koji treba afirmisati u što većoj mjeri. Puna afirmacija davanja krvi mogla bi spriječiti stresne situacije namjenskog traženja krvi u momentima kada je ugroženo zdravlje naših najmilijih“ – istakao je Božović.

Čelnici lokalne uprave zahvalili su na korektnoj sradnji Zavodu za transfuziju krvi i opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Tivat. Volonterka tivatskog Crvenog krsta Nevena Božović podsjetila je na značaj davanja krvi i činjenicu da u toku jedne godine, žene imaju tri puta priliku da daju krv, a muškarci četiri. Iz Crvenog krsta Tivat podsjećaju da je posebno značajno krv dati u ljetnjim mjesecima kada su rezerve krvi na niskom nivou, zbog velikog broja turista i većeg broja mogućih nesreća.

Krv su danas dali zaposleni u organima lokalne uprave, zaposleni u lokalnim javnim preduzećima i javnim ustanovama, odbornici Skupštine opštine Tivat, ali i drugi zainteresovani građani. Opština Tivat dobitnik je plakete zahvalnosti Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore iz 2015. godine, čime je prepoznat doprinos u promociji i popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi. Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Opštini Tivat, planirana je za decembar tekuće godine.

Najčitanije