13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana osma manifestacija u čast najukusnije delicije, kotorske pašte

Ljeto u Kotoru prate brojne manifestacije i fešte, a najslađa i najukusnija od njih  održana je u utorak veče na Parilu. Riječ je tradicionalnoj večeri Kotorske pašte, gastro manifestaciji koja promoviše i čuva od zaborava tradicionalni recept kotorske krempite.

„Po osmi put se sastajemo povodom Kotorske pašte, najprepoznatljivije i najpoznatije kotorske poslastice. Upravo na ovom mjestu, na Parilu kod Blažene Ozane održana je prva kotorska pašta, u međuvremenu smo išli od pjace do pjace i evo nas opet na Parilu. Od samog početka cilj nam je bio da gotovo zaboravljenu kotorsku paštu vratimo u život, na trpeze svih domova i ugotstiteljskih objekata i definitivno mogu da kažem da smo uspjeli u tome“, za Boka News kaže organizatorica i predsjednica MZ Stari grad, Dragana Knežević.

Knežević podsjeća da kotorske pašte sada ima svuda te su se godinama organizovale radionice na kojima su žene učile kako da naprave ovu deliciju od iskusnih meštrica kao što je Melita Krivokapić.

Kotorska pašta

„Trenutno njih dvadesetak radi paštu po kotorskom receptu, a večeras imamo kuriozitet  , gospođu iz Podgorice Mikicu Tepavčević, koja takođe pravi paštu po našem receptu. Večerašnja manifestacija će usled epidemioloških mjera biti nešto skomnija, poslužiće se 800 krempita koje su pravile četiri žene.“

Za dobro raspoloženje bio je zadužen sastav Škuribanda iz Kotora.

Kotorska pašta

Posebnu zahvalnost organiazatorica je izrazila pokroviteljima ove svečanosti Opštini Kotor, Turističkoj organizaciji Kotor, preduzeću Mondo Verde i prijateljima restoranima Bastion i Platanus, Evergreen klubu i City baru.

/Milica Cvijović/

Najčitanije