16 C
Kotor

Slušaj online radio

U susret “Kotorskoj pašti 10” održana radionica pripreme…

Kotorska pašta – foto Radio Kotor

Radionica “Kotorska pašta” u organizaciji Mjesne zajednice Stari grad održana je u susret istoimenoj manifestaciji na Pjaci od drva, kod Blažene Ozane u Starom gradu. Radionicu su vodile meštrice Melita Krivokapić i Vijoleta Milošević.

Za Radio Kotor kažu da je potrebno dosta vremena, truda i rada da bi se savladala vještina izrade “kotorske pašte” ali, ističu, ukoliko se radi sa ljubavlju sve prepreke bivaju savladane.

Tradicionalna manifestacija “Kotorska pašta” ove godine proslavlja deceniju postojanja i čuvanja originalnog recepta kotorske krempite.

Kotorska pašta – foto Radio Kotor

Za radionicu je tokom deset godina rada bilo dosta zainteresovanih polaznika/ca. Krivokapić ističe zadovoljstvo što ima dosta nasljednica ovog recepta koje se prenosi sa koljena na koljeno.

Napominje važnost čuvanja originalnog recepta. Najvažnije u cijelom procesu učenja, ističe Krivokapić, jeste da imaju strpljenja.

-Kad se vratim unazad deset godina od samog stvaranja ideje, preko nekih natpisa po društvenim mrežama koji su na neki način mogli da nagovjeste da je u pripremi nešto novo u Kotoru, pa do momenta kada se 2. juna 2013. godine upravo na ovom mjestu, kod Blažene Ozane održala prva manifestacija, danas mogu da kažem samo da sam ponosna jer je jedan specijalitet kotorski otrgnut od zaborava – kazala je za naš radio Dragana Knežević, predsjednica Savjeta i idejna kreatorka manifestacije.

Kotorska pašta – foto Radio Kotor

Tradicionalna manifestacija “Kotorska pašta 10” biće održana u ponedjeljak 26. juna u 21 sat kod crkve Blažene Ozane.

U muzičkom dijelu programa nastupiće: klape Bisernice Boke, Maris, Incanto, Škuribanda, zatim Jelena i Kristijan, te Đurđa i Petar i Gradski hor.

Kotorska pašta – foto Radio Kotor

 Pokrovitelji su Opština Kotor i TO Kotor.

/I.M./

Najčitanije