11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana prva radna sjednica novoizabranog tivatskog parlamenta

Ipak glasali u parlamentu koji smatraju nelegitimnim – odbornici koalicije Prava stvar

Koalicija “Prva stvar” ipak glasala u parlamentu koji smatra nelegitimnim


Manje od dvadeset minuta trajala je danas prva radna sjednica novog saziva Skupštine Opštine Tivat jer je bez rasprave, većinom glasova prisutnih odnbornika, usvojeno svih sedam tačaka dnevnog reda.

Glasovima odbornika vladajućeg saveza koji čini koalicija „Da zapečatimo“, DF, Krtoljska Lista, Tivatska Akcija i Bokeški Forum, kao i opozicionog HGI, usvojene su odluke o imenovanju novih sastava šest skupštinksih odbora i imenovani odbornici koji će u ime lokalne uprave, ubuduće prisustvovati ceremonijama zaključenja braka između građana.

Zanimljivo je da, iako su dan ranije iz glavne opozicione grupacije – koalicije „Prava stvar za Tivat – DPS-SD-SDP-LP“ najavili da će njihovi odbornici prisustvovati sjednicama tivatskog parklamenta, ali da na njima neće glasati dok se ne riješi žalba koju je ta koalicija podnijela Upravnom sudu oko načina na koji je odrđžana konstititivna sjednica novog saziva SO Tivat 2.decembra, ova koalicija ipak je učestvovala u jučerašnjem odlučivanju tivatskog parlamenta, Naime, odbnornik SDP Ćazim Lisičić je glasao za izbor jednog od novih skupštinskih odbora, što je izazvalo malu pometnju među njegovim koalicionim kolegama i posebno kod Lisičeveog partijskog šefa, odbornika i predsjednika OO SDP Tivta Aleksandra Đurovića.

Iako naoko nebitno, Lisičićevo glasanje ima dublji politički značaj jer je samo dan ranije koalicija „Prava stvar“ saopštila da je aktuelni saziv SO Tivat „konstituisan na način koji se kosi sa pravnom regulativom“ zbog čega su oni pokreniuli žalbu pred Upravnim sudom i naveli da “očekujemo ishod koji govori o nelegitimnoj konstitutivnoj sjednic,i te posljedično tome i imenovanju predsjednika SO  na nelegitiman način.”

“Uvaženi građani Tivta, prije nego to učinimo na skupštinskom zasijedanju 20. decembra, želimo i na ovaj način da istaknemo da ćemo prisustvovati sjednicama SO Tivat, uzeti učešće u raspravama, ali da o istima nećemo glasati do rješavanja žalbe.”- poručili su u ponedjeljak iz koaliciuje “Prava stvar” da bi manje od 24 sara kasnije, juče ipak jedna njihovih odbornika učestvoivao u glasanju koga je pripremio, kako u toj političlkoj grupaciji smatraju, nelegitimno izabrani predsjednk tivatskog parlamena Miljan Marković (DF).

Inače, nakon što je skoro godinu ipo dana bio u blokadi zbog bojkota opozicije i SDP-a koji je tada prešao na njihovu stranu, a što je dovelo i do raspuštanja SOi vanrednih lokalnih izbora, tivatski parlament sada nastoji da ubrzano radi pa bi do kraja mjeseca trebalo da održi još dvije sjednice. Prva od njih zakjazana je već za četvrtak, 22.decembar, kada će se na dnevnom redu pored ostaloga, naći i predlog odluke o rebalansku budžeta za 2022. koji se zbog viška ostvarenih prihoda uvećava sa prvobitno planiranih 18.635.700 eura, na iznos od 20.135.700 eura. Odbornici će u četvrtak razmatrati i predlog odluke o budžetu Opštine Tivat za narendnu godinu a koji je administracija gradonačenika Željka Komnenovića (NP) utvrdila na iznosi od 24.055.700 eura, što je za čak 30 odsto više od budžeta za ovu godinu.

Izvor:S.L.

Najčitanije