15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva u finalu takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine

Budva

Budva je ušla u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture. To je Vijestima potvrđeno u kabinetu predsjednik Opštine Mila Božovića.

– Čitava crnogorska javnost je željno iščekivala odluku EU panela nezavisnih kulturnih eksperata o tome koji gradovi će ući u finale za Evropsku prijestonicu kulture, a onda je iz Brisela stigla radosna vijest. Ovo je veliki uspeh za čitavu kulturnu i umjetničku scenu Crne Gore, ali i za zemlju u cjelini, njen imidž i prestiž u svijetu. Kako se navodi u Saopštenju Direktorata za obrazovanje i kulturu Evropske komisije: “Međunarodni Panel sastavljen od 10 uglednih nezavisnih kulturnih eksperata, nakon čitanja, analize i ocjenjivanja aplikacionih knjiga svih gradova kandidata, održao je selekcioni sastanak i na njemu odlučio da odabere gradove koji ulaze u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU. To su Budva (Crna Gora) i Skoplje (Sjeverna Makedonija) – navode iz Božovićevog kabineta

U saopštenju se ističe da biti u užem (finalnom) izboru za titulu može rezultirati značajnim kulturnim, ekonomskim i društvenim prednostima za izabrane gradove, pod uslovom da je njihov projekat dio dugoročne strategije razvoja vođene kulturom.

– Gradovi finalisti imaju rok do ljeta 2023. godine da završe svoje prijave. Komisija će se sastati u septembru 2023. kako bi donijela odluku koji od gradova finalista postaje 2028. godine treća Evropska prijestonica kulture (u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU) poslije Novog Sada (Srbija) 2022. i Bodoa (Norveška) u 2024. – zaključuje Direktorat za kulturu Evropske komisije.

Iz kabineta Božovića poručuju da se radi o velikom uspjehu Budve, njenih građana, stvaralaca u kulturi, institucija i organizacija, vaninstitucionalne scene i pojedinaca koji su u saradnji sa partnerima i ekspertima iz Evrope i svijeta pokrenuli proces strateškog transformisanja grada kroz kulturu.

– Ovo je i veliki podsticaj da se u narednih godinu dana još više i aktivnije radi na razvoju Aplikacione knjige i programa projekta “Budva-Boka 2028 Evorpska prijestonica kulture” uz uključivanje građana i opština Boke (Tivat, Herceg Novi i Kotor), ali i čitave Crne Gore. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama uraditi kvalitetnu Strategiju razvoja kulture i Strategiju razvoja grada i početi da radimo po ovim sistemskim dokumentima spremajući se da postanemo Evropska prijestonica kulture – navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Opštine Budva

Najčitanije