7 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana radionica “Prevencija vršnjačkog nasilja i vandalizma”

Radionica prevencija vršnjačkog nasilja

U organizaciji Opštine Tivat – Sekretarijata za društvene djelatnosti, juče je u Multimedijalnoj sali održana radionica na temu “Prevencija vršnjačkog nasilja i vandalizma”. Ovoj aktivnosti prisustvovalo je oko stotinu učenika VI, VII VIII i IX razreda OŠ “Drago Milović” iz Tivta i OŠ “Branko Brinić” iz Radovića.

Tivatskim osnovcima, ovim povodom, obratili su se Radoje Novović, načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj u Zavodu za školstvo i Olivera Nikolić, načelnica Direkcije za osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete.

Prisutne je na početku radionice pozdravio potpredsjednik Opštine Tivat, dr Andrija Petković, koji je pozvao učenike da što manje vremena provode na društvenim mrežama i okrenu se sportu, druženju i aktivnostima koje korespondiraju sa zdravim stilovima života. “Slobodno vrijeme provodite u druženju, sportu, prirodi i ponašajte se prema vašim prijateljima onako kako bi voljeli da se oni ponašaju prema vama. Opština Tivat je tu da pruži podršku školama i da obezbjedi što više sadržaja za mlade”, rekao je Petković.

Radionica prevencija vršnjačkog nasilja

Cilj realizacije radionice bio je sticanje osnovnih znanja o pojmu i vrstama vršnjačkog nasilja, o načinu prevazilaženja problema u komunikaciji sa vršnjacima i podizanju samopouzdanja, o vrstama vandalizama i zakonskim konsekvencama za nekonstruktivno i rušilačko ponašanje.

Među predloženim mjerama, istaknuto je uvođenje asistenta u nastavi, kao podrška obrazovnom sistemu za prevenciju vršnjačkog nasilja i otvaranje dnevnih centara pri opštinama, u kojima bi stručni timovi radili sa nasilnicima i žrtvama nasilja.

Radionica je bila interaktivnog tipa, pa su učenici aktivno učestvovali u njoj dijeleći svoja iskustva.

Najčitanije