8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana svečana akademija povodom Dana Bokeljske moranrice – „Fides et honor – Vjera i čast“

Svečana Akademija povodom 26. juna, Dana Bokeljske mornarice Kotor održana je sinoć, u koncertnoj dvorani muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru.

Za Dan Bokeljske mornarice proglašen je 26. juna kada je donesen njen prvi sačuvani Statut iz 1463. godine čiji original se čuva u biskupskom arhivu u Kotoru. Ove godine obilježava se 558. godina od donošenja prvog poznatog statuta i 1212. godina od donošenja moći Sv. Tripuna iz Male Azije u Kotor, kada ih je prema legendi, 13. januara 809. godine donio Odred kotorskih mornara, pretča buduće bratovštine Bokeljske mornarice Kotor.

Bokeljska mornarica, živa kopča sa prošlim vijekovima i vječiti svjedok kontinuiteta bokeljskog pomorskog života preživjela je mnoge nedaće do danas, preživjela je i pandemiju a sinoć su njeni članovi najavili planove za naredni period.

Ceremonija je otpočela minutom ćutanja za preminule članove mornarice. Članove i goste pozdravio je predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice, Aleksandar Dender, „Fides et honor – Vjera i čast“, odrednicom na kojoj je, kako je kazao, Mornarica opstajala tokom vjekova.

Predsjednik Upravnog odbora je najavio da će se krajem ove ili početkom naredne godine održati izborna skupština kao početak sledeće faze koja će dati novi impuls i novu energiju razvoju bokeljske mornarice. Očekuju se izmjene statuta u skladu sa potrebama mornarice i vremena u kome se razvija, podmlađivanje kadra i početak procesa na promjeni statuta Bokeljske mornarice koja je sada registrovana kao NVO, kao i učešće u programima van njihovih statutalnih obaveza u cilju promocije i ekonomske stabilnosti.

Dan bokeljske mornarice

„Na našoj generaciji koja je iznijela veliki teret konsolidacije mornarice Kotor ogromna je odgovornost da osmisli put kojim će mornarica osigurati spokojnu budućnost a mlađima koji će preuzeti odgovornost preda jasnu viziju te budućnosti. Ne bez razloga, naši preci su nam ostavili u nasleđe geslo vjere i čast: Vjeru u Boga i čast da ćemo i mi baš kao i oni, biti u stanju da očuvamo i prenesmo budućim generacija časno ime i tradiciju Bokeljske mornarice“, rekao je Dender.

Uslijedila je izvedba „Etide“ mlade gitaristkinje, Danijele Krstović, učenice srednje muzičke škole.

Mali admiral Bokeljske mornarice, Karlo Ribica, odrecitovao je pjesmu „Boka“ iz zbirke pjesama pokojnog  admirala Miloša Miloševića.

Poslednji nastup odreda je bio 23. juna prošle godine prilikom posjete predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Dan posle toga, mjere zbog pandemije su opet zaoštrene što je onemogućilo održavanje akademije, nastup oreda i plesanje kola.

Ove godine će se Dan moranirce obilježiti kako to propisuju statut i pravlinik, nastupom glavnog odreda i plesanja kola u subotu 26. juna od 20 sati.

O aktuelanom trenutku u kom se nalazi mornarnica govorio je njen admiral prof. dr Antun Sbutega:

„Ova akademija ima za nas poseban značaj jer se održava posle dvije godine, kao što znate pandemija i mjere su poslednjih godinu po dana onemogućile normalne aktivnosti mornarice. I pored svih problema i ograničenja od početka pandemije koji su nam onemogućili javne nastupe mornarica nije bila nekativna, ona je u toku 1212 godina prebrodila mnoge dramatične situacije pandemije, ratove, zemljotrese, promjene države i režima i ima antitijela na sve vrste kriza. Održavane su kad je bilo moguće sjednice admiralata i upravnog odobora, članovi su komunicirali putem društvenih mreža.”

Bokeljska mornarica – kolo foto Boka News

Mornarica je bila prisutna i u medijima a posebno je značajno što su ponovo napravljene replike starih pušaka. Prije nekoliko godina Ministarstvo kulture je finansiralo nabavku  odora koje su već  realizovane i još dodatnih sredstava za izradu replika pušaka. Replike su naručene iz Hrvtaske i uskoro se očekuje njihovo prispijeće. U toku je i projekat restauracije Doma mornarice za koji je urađen projekat a realziacija se očekuje krajem ljeta.

Od planova za sledećih šest mjeseci admiral Sbutega je najavio štampanje zbornika Bokeljske mornarice u dva toma sačinjenjenom od prevoda i prepisa oko hiljadu dokumenata koje se tiču istorije mornarice od ranog srednjeg vijeka do prošle godine.

„Na osnovu ovih dokumetata, većim dijelom nepoznatih, koristeći brojne poznate izvore, knjige,  stručne radove na raznim jezicima napisana je knjiga „Bokeljska mornarica od 809. do 2019. godine“ koja bi trebala da bude objavljena sledećih mjeseci. Tako će biti komplemntirana već bogata izdavačka djelatnost moranirice.“

Admiral Anton Subutega je najavio da će kineska televizija, 30. juna snimati emisiju o Kotoru od čega će 20 minuta biti posvećeno Bokeljskoj mornarici što je idealna prilika da se ona prezentuje u najmnogoljudnijoj državi na svijetu.

Podsjetio je i da se ove godine, 7.oktobra se navršava 450 godina od Lepantske bitke jedne od najznačajnijih pomorskih bitaka u istoriji u kojoj je učestvovala i kotorska galija Sv.Tripun gdje su njen zapovjednik Jeronim Bizanti i cijela posada sa najmanje 300 osoba među kojima su bili brojni članovi bokeljske moranarice koja se tada zvala bratovština Svetog Nikole Mornara, herojski poginuli. Njihova žrtva je znatno doprinela pobjedi flote Svete Lige protiv flote Osmanskog carstva.

Bokeljska mornarica – foto Boka News

Godišnjak pomorskog muzeja će ove godine objaviti više radova na tu temu dok će ga moranirica obilježiti svojim nastupom.

Od ostalih aktivnosti u nardnom periodu pomenuta je obnova saradnje sa školama i fakultetima a najvažniji događaj ih očekuje krajem godine.

Mornarica je kandidovana kao prvo nematerijalno kulturno dobro Crne Gore na upis u reprezentativnu listu UNESCO-a. Kandidatura je bila kompleksna iz više razloga, a na prošloj sjednici komiteta UNESCO-a ona je prepoznata kao validna ipak traženo je da nominacioni dosiije bude dopunjen. To je urađeno prošle godine uz konsultaciju eminentnih stručnjaka. Iz Mornarice  su rekli da vjeruju da će kandidatura ovog puta biti uspješna te da će konačnu odulku znati početkom decembra.

„U decembru ćemo održati izbornu skupštinu koja je trebala da se održi krajem prošle godine ali je usled pandemije odložena. Na skupštini ćemo podnijeti izvještaj o realizaciji planova iz 2016, trebalo bi da bude dopunjen i statut sa odredbama koje nedostaju,a  biće izabrani novi delegati i novi članovi adimralata i upravnog odobora“ , rekao je Sbutega.

O saradnji Bokeljske moranarice sa obrazovnim instituacijama govorio je magistar pomorskih nauka Miro Vukičević. Svoje izlaganje završio je preformulišući izjavu Luija XIV u “Bokeljska mornarica to smo mi –  jer od nas samih zavisi koliko će se i u kom kontekstu čuti o mornarici pa se nadam da ćemo se svi skupa uključiti u kvalitetno prezentovanje Bokeljske mornarice.“

Vukičević je podsjetio i na dio statuta Mornarice iz 1935: „Današnja Bokeška mornarica nije drugo do poslednji ostatak nekada slavne moranarice i poslednji obljesak nekadašnjeg sjaja i bogatstva Kotora i Boke Kotorske ali ona jeste i ostaće svetinja svakog Bokelja jer je nadostojniji nosilac svih njegovih najsvjetlijih i najljepših tradicija istinske slave i duševne veličine njegovih praotaca, amanet đedova te živa i nikad prekinuta veza sadašnjice sa velikom mrtvom prošlošću“

Admiral dodjelio posthumno zahvalnice preminulim članovima Miru Mariću, don Antonu Belanu , Andriji Crepulji i Josipu Božinoviću za njihov izuzetan doprinos razvoju Bokeljske moranarice.

/Milica Cvijović/

Najčitanije