24 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana tradicionalna manifestacija “Njeguška trpeza”

Jubilarno petnaesto izdanje kulturno-gastronomske manifestacije “Njeguška trpeza” odžano je juče na Njegušima.

Otvarajući Njegušku trpezu gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je da ovaj događaj sažima u sebi sve ono što smo bili, što jesmo, ali i ono kako bi željeli da poslije nas čine naši nasljednici , ističući da Njeguška trpeza nije samo manifestacija na kojoj se kupuju ili degustiraju domaći proizvodi.

Ona nas upućuje na vrijednosti civilizovanog građanskog društva, na porodične vrijednosti, na zajedništvo. Ima li značajnijeg praznika u životu čovjeka od vremena provedenog sa porodicom i prijateljima za trpezom? Zato vas pozivam da danas, ovdje među prijateljima, zabilježite neke momente u sjećanju i da nam se vratite i naredne godine sa bar jednim novim prijateljem ili članom – kazao je Kašćelan.

On je govorio i o radovima na njeguškoj pijaci koji su započeti u septembru prošle godine, naglašavajući kako je vjerovao da će ovogodišnja manifestacija biti organizovana na novoj pijaci koju, kako je rekao, Njeguši odavno zaslužuju.

Ali, bez obzira na očekivanja i zalaganja Prijestonice, danas smo tu đe jesmo. I nijesam zadovoljan zbog toga, kao što nijesu zadovoljni ni građani Njeguša. Ne bih više ovaj svečarski trenutak opterećivao pričom o pijaci, mimo obećanja da ćemo ovu priču dovesti do kraja insitiranjem i zahtijevanjem da svako radi svoj posao i da se ugovoreno mora poštovati – kazao je Kašćelan.

Njeguška trpeza foto RT Cetinje

Predsjednik mjesne zajednice Njeguši Dragan Čavor poželio je dobrodošlicu posjetiocima ističući da je i ovogodišnja manifestacija rezultat marljivog rada njihove zajednice.

Sve što danas degustiramo ovdje, stvarali su naši Njeguši sa svojim porodicama, da bi danas bili pred vama, punog srca i pune trpeze – kazao je Čavor.

Organizatori manifestacije priredili su bogatu tradicionalnu trpezu sa pršutom i sirom, kobasicom, pancetom, domaćom rakijom, vinom i ostalim njeguškim specijalitetima, a posjetioci nisu krili zadovoljstvo.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković posjetio je ovu manifestaciju tokom koje je razgovarao sa predstavnicima Prijestonice Cetinje i mjesne zajednice Njeguši.

Tokom kulturno-zabavnog programa nastupili su kulturno-umjetničko društvo Njegoš, Zdravko Đuranović, Nikolina Grba, guslar Milan Vujović i Teatar 303. Dodijeljene su i plakete zaslužnim pojedincima i kolektivima za doprinos razvoju ovog kraja: akademiku Radovanu Radonjiću, preduzeću Mehanizacija i programat iz Nikšića, a tradicionalno je dodijeljena plaketa za najuređenije dvorište, koja je ove godine pripala Mladeni Popović.

Organizatori manifestacije “Njeguška trpeza” su MZ Njeguši i Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta uz podršku Prijestonice Cetinje i Turističke organizacije grada.

/RTV Cetinje/

Najčitanije