20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

ODT u Kotoru ne problematizuje zakonitost kontroverznog ugovora …

Tivat – Seljanovo panorama

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru nije formiralo nijedan predmet u vezi sa postupanjem čelnika Opštine Tivat koji duže od dvije godine ne naplaćuju dospjela milionska potraživanja lokalne uprave od Porto Montenegra, niti je po službenoj dužnosti pokrenulo postupak preispitivanja zakonitosti ugovora o prodaji Arsenala iz 2006.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je prošle nedjelje izviđaj u vezi sa odlukom odborničke većine DPS u SO Tivat da daju saglasnost na predlog ugovora koji im je kandidovala gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS), da Opština Tivat Porto Montenegru oprosti ukupno 5,6 miliona eura duga za komunalije.

Porto i DPS čelnici to pravdavaju navodnim obavezama koje Opština ima po članu 18C kontroverznog ugovora o prodaji Arsenala koji su oktobra 2006.potpisali tadašnji pemijer Milo Đukanović u ime Vlade kao prodavca i kanadksi biznismen Piter Mank u ime kompanije Adriatic Marinas kao kupca.

U tom članu piše da će kupac (Adriatic Marinas) platiti naknadu za  uređenje građevinskog zemljišta u kompleksu koji je zahvatalo nekadašnje vojno brodogradilište „za svaku vrstu izgradnje…. u skladu sa zakonom“.

„Kada se te naknade budu zaračunavale, imaće se u vidu iznosi koje je zasebno platio Kupac za: I. radove na infrastrukturi, javim uslugama, komunalijama u Tivtu, II. sanaciju zemljišta, III. rušenje objekata koji nemaju građevinsku dozvolu, IV. stvarnih površina objekata koji imaju građevinsku dozvolu (uključujući ali i ne ograničavajući se na Dom Vojske) i V. stvarne površine objekata izgrađenih prije 1945 godine. Naknada plativa za građevinsko zemljište će se odrediti u skladu sa primjenljivim propisima i dodatno uzimajući u obzir navedene kriterije, putem posebnog ugovora koji će potpisati Kupac i Opština Tivat“- stoji u članu 18. U nijednom crnogorskom zakonu nema uporišta da se investotor oslobodi komunalija na ime toga što je plaćao javne usluge – odvoz smeća, račune za vodu, struju i slično, niti ima osnova da ga se oslobađa od komunalija po osnovu površine objekata koji su postojali nekoliko decenija ranije na lokaciji na kojoj on danas gradi, a čak su u međuvremenu ti stari objekti bili srušeni i zamijenjeni novim objektima koje je sam taj investitor u međuvremenu opet porušio.

Uz kontroverzni član 18 na osnovu čijeg tumačenja od stranje Adriatic Marinasa i DPS-a, sada Tivtu prijeti da pretrpi šetu od 5,6 miliona eura, Ugovor o prodaji Arsenala iz 2006. sadrži i niz drugih potencijalno zakonski problematičnih aspekata, jer Porto Montenegru omogućava maltene eksteritorijalni status i izuzeće od mnogih važećih crnogorsjih fiakslanih, radno-pravnih, svojinskih, prostornih i propisa koji se odnose na problematiku morskog dobra. Povrh svega, Opština Tivat do danas nije naplatila ni centa od ukupno preko 4 miliona eura obračunatih i dospjelih komunalija za koje je lokalna uprava potpisala ugovore sa Poorto Montenegrom prošle i 2015. godine. Uprkos tome, ODT u Kotoru nije se do sada zainteresvao za ovaj slučaj.

„Obavještavam Vas da u ovom Tužilaštvu nema formiranih predmeta povodom navedenog”- saopštila je danas portparolka ODT u Kotoru, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

OPŠTINARI VEĆ PRIČINILI GRADU ŠTETU OD 4 MILIONA

Opština Tivat je imala rok do 15.decembra 2015. da imajuči u vidu odredbe člana 18C, postigne dogovor sa Porto Montenegrom o plaćanju komunalija za luksuzni stambeno-poslovni objekat “Aqua”. Buduči da takav sporazum do tada nije postignut, lokalna uprava je tog dana morala da pokrene postupak prinudne naplate rate od 300 hiljada eura koja je tada dospijevala.

Po Ugovoru koji su Opština i Porto potpisali 31.jula 2015, prva rata je na naplatu dospijevala 15.decembra te godine, druga u iznosu od 690.000 je dospijevala 31.maja 2016, treća u iznosu od 890.000 se morala platiti 15.decemnra te giodine, a posljednja četvrta rata od 599.495,20 eura dospijevala je 31.maja 2017. Po drugom ugovoru o obračunu i naplati komunalija za novi objekat “Baia” koji je sa lokalnom upravom potpisao 26.maja prošle godine, Porto je Opštini, ako se ne postigne dogovor o primjeni člana 18 C što ni do tada nije bio slučaj,  morao uplatiti prvu ratu od 399.964,5 eura do 1.jula prošle godine, Naredne dvije rate u istim iznosima na naplatu su dospjele 1.oktobra prošle, odnosno 1.januara ove godine, dok posljednja četvrta dospijeva 1.aprila 2018. Uprkos tome, Porto Montenegro do sada nije ni uplatuo ni centa od ukupno 4.079.353 eura obračunatih komunalija o čijoj je isplati potpisao ugovor sa Opštinom, niti je lokalna uprava preduzela bilo koju mjeru da pokuša prinudno da naplati svoja zakonska potraživanja od strateškog stranog investitora. Tužilaštvo međutim, o tome (još) ćuti…

Izvor:S.L

Najčitanije