9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Oko Dubrovnika se intenziviraju radovi na infrastrukturi…

Autoput trasa – foto Vlaho Car

Ako je neko pomislio da je priča o izgradnji aerodroma kod Trebinja tek propagandni trik osovine Vučić- Dodik, najave višemilijunskih investicija u prometnu infrastrukturu u zaleđu Dubrovnika brzo će ga razuvjeriti. Tek što su Autoceste Federacije BiH najavile izgradnju dionice Stolac-Počitelj na trasi buduće Jadransko-jonske ceste kroz sedam zemalja sve do Grčke, sredinom februara stigla je i potvrda da je Republika Srpska nadomak cilju – početku izgradnje zračne luke u zaleđu Dubrovnika.

ZONING PLAN I ASFALT

Pred usvajanjem u Narodnoj skupštini je tzv. Zoning plan područja posebne namjene “Aerodrom Trebinje”, što je preduvjet provedbi potrebnih procedura oko pripreme terena i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa uoči izdavanja građevinske dozvole i početkom radova.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić za Srnu je kazala kako je Zoning planom obuhvaćeno područje oko Trebinja površine oko 1.234 hektara, na udaljenosti oko 14 kilometara od centra naselja. Obuhvat budućeg gradilišta zahvaća šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.

Iz navedenog proizlazi da trebinjska zračna luka nikako nije u domeni politikantstva, a još manje je to novi cestovni koridor iznad Dubrovnika. Iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH za Dubrovački su vjesnik potvrdili kako su 27. januara raspisali tender za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko-jonskog koridora na dionici Stolac – interregionalni čvor Počitelj.

-Procijenjena vrijednost ugovora za izradu idejnog i glavnog projekta navedene dionice iznosi šest miliona KM bez PDV-a, a rok za dostavu ponuda je 15. ožujka 2022. godine – istaknuli su iz JP Autoceste FBiH.

A što bi novi prometni pravac mogao donijeti prometno izoliranim Dubrovčanima? Iz Hrvatskih cesta cestogradnju u susjedstvu ne komentiraju, podsjećaju tek da Hrvatske autoceste vode izradu studijske dokumentacije radi ostvarivanja poveznice Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske:

IZ OSOJNIKA 12 KILOMETARA

– Radit će se na potezu od čvora Metković do mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika. Riječ je o provedbi Zaključka sa 141. sjednice Vlade Republike Hrvatske održane u Dubrovniku 1. februara 2019. godine. Dakle, HAC po zaključku Vlade radi studiju koja bi trebala dati odgovor na pitanje budućeg značaja projekta CPJD (Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom op.a.) u mreži autocesta. U toku je javno nadmetanje za izradu idejnog rješenja procjene utjecaja na okoliš, odnosno pregled i evaluacija pristiglih ponuda – izvijestila je glasnogovornica HC-a Tamara Đurijanček.

U međuvremenu nestrpljivi putnici koji bi spoj Dubrovnika na europske koridore htjeli ‘u roku odmah’ već su se informirali o tome koliko bi im vremena i troška donijela buduća poveznica na Jadransko-jonsku cestu na potezu od Počitelja prema Trebinju.

– Uzmimo da se riješi to čvorište kod Osojnika, znači da bi do spoja na JJC trebalo oko 12 kilometara, a onda slobodno voziš prema Albaniji, Grčkoj…A i do budućeg aerodroma nije daleko, udaljenost od Dubrovnika do aerodroma kod Taleže je dosta slična. Voziš manje od 30 kilometara na sjever i eto te do zračne luke Trebinje – izračunali su Dubrovčani u konzultaciji s Google Maps.

Od čvora do čvora
Prema prostornim planovima Dubrovačko-neretvanske županije i zaključcima Vlade RH, predstoji daljnje povezivanje krajnjeg juga autocestom od čvora Metković do čvora Osojnik, brzom cestom od Zračne luke do Dubrovnika i do Osojnika i brzom cestom od Brijeste do Perne s obilaznicom Orebić. Dio cjelovitog rješenja je, dakako, i Pelješki most.

Hrvatske autoceste izradile su studiju opravdanosti izgradnje autoceste do Osojnika, a projektom je predviđeno izgraditi 47 kilometara autoceste u punom profilu plus 12 kilometara spojnih cesta prema Pelješkom mostu – sve skupa nekih 59 kilometara cesta ukupne vrijednosti oko 9 milijardi kuna, kažu izračuni HAC-a.

/Gabrijela Bijelić/

Najčitanije