17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Oktoberfest ponovo radi, nema brige zbog kovida i gasa

Oktoberfest

Ukrašeno slovo O, za Oktobarfest. Pred prvi festival na Minhenskoj Poljani posle tri godine, organizatori su predstavili novi logo i naglasili da ne strahuju od otkazivanja i kritika zbog utroška deficitarne energije.

Logo – stilizovane pivske krigle – zaštićen je ne u interesu profita, nego u interesu zaštite festivala, rekao je šef organizacije i ekonomski savetnik Klemens Baumgertner (Clemens Baumgärtner).

“Novi logo je, rekao bih, prekretnica za Oktobarfest,” rekao je Baumgertner novinarima u četvrtak.

Od sredine avgusta na onlajn prodavnici internetu pojaviće se tradicionalne bavarske kožne pantalone, takozvane lederhozne, jakne, rančevi, daske za serviranje i zimske kape, sve sa novom oznakom.

Cilj je, rekao je Baumgertner, “nežno razvijanje brenda” i jasan signal onima koji to zloupotrebljavaju. “Tome je došao kraj.”

Najveći festival na svetu biće održan od 17. septembra do 3. oktobra, bez pandemijskih mera.

Iz predostrožnosti, međutim, grad ugovorno prebacuje ekonomski rizik eventualnog otkazivanja na gostioničare, zabavljače i trgovce na pijaci. Ako festival ipak otpadne, trošak neće pokrivati grad i poreski obveznici.

Festival neće pogoršati ni energetsku krizu, dodao je Baumgertner. Naime, Oktoberfest u potrošnji struje i gasa u Minhenu učestvuje sa 0,6, odnosno 0,1 promila.

“Niti će Oktobarfest u Minhenu ugasiti svetla, niti će bilo ko morati da se smrzava zbog Oktobarfesta,” rekao je Baumgartner.

Izvor:dpa

Najčitanije