16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Okupljanje ljubitelja klasičnih Volkswagen automobila u Tivtu – neprolazni šarm starih „Buba“ i „Bulija“ (FOTO)

Nakon dvogodišnje prinudne pauze zbog pandemije koronavirusa, ljubitelji starih Violkswagen automobikla ponovno su se danas okupili u Tivtu na 12. Međunarodnom susretu vlasnika oldajmer automobila tog čuvenog njemačkog prizvođača.

Uspješan organizator ove manifestacije koja je privukla više od 60 automobila sa posadama iz svih zemaljua regiona bivše Jugoslavije, ali i iz Njemačke i daleke Poljske, bio je “Volkswagen Classic Club-a Montenegro“ iz Tivta.

Zadovoljna lica i osmjesi učenika skupa koji su uživali kako u svojim i automobilima drugih ljudio sa kojima dijele istu strast, svjedočili su i o radosti ponovnog susreta sa prijateljima od kojih su neki po par dana putovali da pređu stotine kilometara do Tivta i sretnu se sa ljubaznim domaćinima koje predvode najpoznatiji tivatski ljubitelji starih VW-a, bračni par Zlatko i Ljubica Janković. Saglasno klasičnoj ljepoti i tradicionalnim vrijednostima svojih “buba”, transportera T1, T2 i T3 – popuklarnih “bulija”, učensici skupa su juče poslijepodne, nakon revijalnih vošnji po Tivtu i izložbe automobile na gradskoj rivi Pine, uživali i u klasičnim rok hitovima u izvođenju sastava “Grim” na terasi lokala “Ponta” i obalnom putu u Donjoj Lastvi gdje su uz plažu hotela “Kamelija”, ponovno izlošili svoje ljubimce na četiri točka.

Volkswagen u Tivtu 2022.

Brojni posjetioci mogli su uživati u ljepoti klasičnih Volkswagena od kojih najstariji primjerci poput VW transportera T1 nazvanog “Sara” koji dolazi iz BiH, datiraju sa početka šezdesetih godina prošlog vijeka i za sobom imaju skoro šest decenija kontinuiranog “kotrljanja” po evropskim  drumovima. Stare “bube”, “bagiji” i “buliji” ponovno su pokazali zašto se smatraju možda i najpopulatrnijim oldtajmerima uopšte jer zbog svoje relativno niske cijen ei mehaničke jednostavnosti, omogučavaju vlansicma da automobile maksimalno personalizuju i izraze svoju maštovitost raznim estetskim ili šaljivim detaljima kojima oni ukrašavaju svoje četvorotočkaše.

Uz klasične VW sa legendarnim vazdušno hlađenim bokser-motorima, na skupu je bilo i nešto malo modernijih “uljeza” sa vodeno hlađenim motorima i pogonom na prednje točkove, ali koji takođe već spadaju u klasu oldajmera: klasični i kabriolet golfovi “jedinice” i poneka ušminkana “dvojka”, ali i raritetni “caddy Mk 1” koji je nekada proizvođen isključivo sarajevskom TAS-u za kupce tog mjodela Volkswagena u cijeloj Evropi.

Volkswagen u Tivtu 2022.

Apsolutna zvijezda izložbe međutim, bio je fantastično očuvani “transporter T1” iz Srbije, u danas vrlo rijetko sačuvanoj varijanti “putara”, odnosno duple putničke kabine i tovarnog prostora sa ceradom na repu. Ovaj automobil proizveden početkom šezdesetih godina 20.vijeka i dalje je u 80% orginalnom fabričkom stanju zbog čega je juče i plijenio pažnju poznavalaca i ljubitelja klasičnih VW-a u Tivtu.

Najčitanije