16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pozvali u pomoć: Austrijsku jedrilicu teglili do sigurne luke u Boki

akcija spašavanja jedrilice na elektronskom trakingu UPSUL

Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) u Baru primio je danas u 16.20 sati  informaciju od Lučke kapetanije Bar, da je jedrilici ”Mahne 1” sa tri člana posade (dva austrijska i jedan švajcarski državljanin), potrebna asistencija na moru.

Dvanaest metara duga jedrilica tipa Rival 38 koja vije zastavu Austrije, pozvala je u pomoć javljajući da joj treba asistencija tegljenja, zbog kvara na motoru i veoma loših vremenskih uslova na moru.

Operateri POC-a Toni Tomašević i Petar Marastanović su preko VTMIS radarskog sistema detektovali jedrilicu, čija je pozicija u tom trenutku bila pet nautičkih milja južno od rta Oštra na ulazu u Boku, i dvije ipo milje, u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske.

“Obzirom da je destinacija jedrilice bila Cavtat, kontaktiran je Dubrovnik radio, koji je uz koordinaciju sa operaterima na POC- a Bar, pratio situaciju. Zbog nemogućnosti da dođe do  luke Cavtat, jedrilica je upućena ka Zeleniciu kao tzv. luci zakloništa. Asistenciju tegljenja je preuzela firma Marina Zelenika, čije je brzo plovilo  odmah izašlo na more i za pola sata stiglo do jedrilice u opasnosti, te je doteglilo do graničnog prelaza Zelenika, gdje su pripadnici Sekrota grailnje policije MUP-a Crne Gore izvršili kontrolu austrijske jedrilice i na njoj ukrcanih osoba.”- kazao je Žarko Lukšić, načelnik Službe traganja i spašavanja na moru (SAR) u UPSUL Crne Gore.

U isto vrijeme POC Bar je obavjestio Mornaricu Vojske Crne Gore i Operativno.komunikativni centar 112 o trenutnoj situaciji vezano za aktivnost spašavanja jedrilice koja se sklonila u Zeleniku zbog jake bure čiji su udari dostizali brzinu i do 35 čvorova. Lukšić je kazao da je ova akcija “pokazala spremnost pomorskih službi Crne Gore da rutinski rješavaju sve situacije koje se mogu dešavati na moru u bilo kojim vremenskim uslovima.”

Izvor:S.L.

Najčitanije