21 C
Kotor

Slušaj online radio

Oluja Ida izazvala jake kiše i poplave u Njujorku

oluja Njujork

Najmanje 41 osoba stradala je u jakim kišama i poplavama izazvanim prolaskom oluje Ida u Njujorku i okolnim državama na sjeveroistoku SAD.

U Njujorku, ekonomskom i kulturnom centru zemlje, policija je zabilježila najmanje 12 mrtvih od kojih se 11 vjerovatno udavilo u suterenima zgrada, u kvartovima Menhetn, Bruklin i Kvins.

Nastradale osobe bile su starosti između dvije i 86 godina a vatrogasci su spasili stotine stanovnika pogođenih zgrada.

Tri osobe su se udavile u vodi dok su pokušale da izađu iz kola u luksuznom kraju Vestšester, severno od Menhetna, rekao je zvaničnik iz te oblasti.

Najteži bilans je za američku državu Nju Džersi, koja je naspram Njujorka, gdje je najmanje 23 osobe izgubilo život kao posljedica oluje, rekao je guverner Fil Marfi.

Najveći broj žrtava je zbog bujica bilo zarobljeno u svojim vozilima i vjerovatno su se udavili, dodao je on.

U Filadelfiji, u saveznoj državi Pensilvaniji, takođe na istoku zemlje, tri osobe su stradale, javile su vlasti.

Ulice i avenije brzo su se pretvorile u rijeke, u kvartovima Bruklin i Kvins, kao i u okrugu Veščester sjeverno od Njujorka.

U Vesčesteru, koji je na obali mora, desetine vozila juče su bila i dalje potpoljena do krovova, a podrumi lijepih tradicionalnih kuća na istočnoj obali preplavljeni su blatnjavom vodom koja doseže i do 60 centimetara na pojedinim mjestima.

Veliki metro sistem u Njujorku djelimično je proradio juče poslije poplava u više stanica.

Američka meteorološka služba registrovala je apsolutni rekord od 80 milimetara kiše na sat u Central parku u Njujorku.

Tokom noći nova guvernerka države Njujork Ketz Kočul proglasila je vanredno stanje zbog velikih poplava u svim okruzima na obali u gradu, što pogađa oko 20 miliona stanovnika.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio, čiji grad se jedva oporavlja od pandemije koronavirusa, izazio je žaljenje zbog “istorijskog meteorološkog događaja”.

Uragan Ida, koji je oslabio na posttropski ciklon nastavlja put ka sjeveru i iznad Nove Engleske.

Presjednik Džozef Bajden danas će posjetiti Luizijanu, državu na jugu SAD, gdje je uragan Ida stigao do kopna u nedjelju, uništio brojne zgrade i ostavio više od milion domaćinstava bez struje.

“Svi smo zajedno u ovome. Država je spremna da pomogne”, rekao je Bajden.

Izvor:Beta

Najčitanije